Introductie

Het Jan Visser Museum is een museum dat zich richt op het landbouwverleden van voor het gemechaniseerde tijdperk. Bezoekers krijgen een goed beeld aan de hand van oude boerenwerktuigen en voorwerpen hoe het er vroeger aan toe ging in de landbouw. Er is een compleet ingerichte slagerij, smederij, bakhuis en schoenmakerij waar bezoekers eveneens gereedschappen kunnen bezichtigen. In de aparte ruimte van het museum is een permanente tentoonstelling van historisch brandweermaterieel te zien. Voor kinderen heeft het Jan Visser Museum een speciale lesbrief samengesteld. Leuk en leerzaam!

Ga naar de website van Jan Visser Museum

Historie en populariteit

Door de gedrevenheid van De heer Jan Visser is het Jan Visser Museum tot stand gekomen Er werden hem veel werktuigen en gereedschappen aangeboden door intensief contact met Brabantse boeren uit de omgeving. Hij deed dit gedurende 40 jaar en heeft zo veel mogelijk werktuigen verzameld om deze te bewaren voor de toekomst. De collectie werd voor het eerst tentoongesteld dankzij de medewerking van talloze sponsoren en de gemeente Helmond. Een in boerenstijl opgetrokken gebouw draagt bij aan de uitstraling van de collectie. Het Jan Visser Museum draait volledig op vrijwilligers en mag jaarlijks verschillende soorten bezoekers verwelkomen.

Locatie

Het Jan Visser Museum is gelegen in Helmond in de provincie Noord Brabant. Ingeklemd tussen het stadscentrum en een natuurlijke omgeving is de ligging niet alleen goed te bereiken met eigen- en openbaar vervoer, maar is deze eveneens uniek te noemen.

Programma / activiteiten

Het Jan Visser Museum, gevestigd in een oude boerderij, neemt bezoekers mee terug naar het vroegere boerenleven. Het museum is naar de gelijknamige eigenaar vernoemd en laat het landbouwleven voor even weer herleven. Aan de hand van een prachtige verzameling van onder meer historische landbouwmachines en voorwerpen die met oude ambachten te maken hebben, lijkt het alsof er een sprong terug in de tijd is gemaakt. Van een mechanisch tijdperk was toen nog geen sprake. De aparte ruimte is gereserveerd voor historisch materieel van de Helmondse brandweer

In het museum wordt geregeld een zeer gevarieerd programma gepresenteerd met allerhande activiteiten. Van een stamppottendag, zelf brood bakken en een brandweerdag tot aan buitentoneel, een dorsdag, pannenkoeken bakken en een slachtdag. Ook voor scholen heeft het Jan Visser Museum een uitgebreid educatief pakket samengesteld.

Stats & tags


Helmond, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling