Introductie

“Ik ben begonnen met schilderen, net zoals ik begonnen ben met ademhalen. Zonder dat ik me er van bewust was. Het is gewoon een drang, van binnenuit. Net als eten en drinken.” Wie de website van het Jopie Huisman Museum bezoekt wordt meteen getrakteerd op deze quote die zo typerend was voor de mens Jopie Huisman. Bescheiden, authentiek, autodidact en uniek.

Ga naar de website van Jopie Huisman Museum

Historie en populariteit

Het Jopie Huisman Museum is in 1986 opgericht door de gelijknamige stichting met als doel het exposeren van het werk van de toen nog levende Friese meester. Daarnaast wilde de stichting via het museum de filosofie van de kunstenaar uitdragen. Inmiddels heeft het museum meer dan twee miljoen bezoekers getrokken. En daarmee bewijst het museum niet alleen traditionele kunstliefhebbers te trekken, maar ook een breed publiek te raken met de veelal realistische werken die stuk voor stuk een hommage zijn aan het eenvoudige Friese boerenleven, de landschappen en de cultuur. Centraal in zijn werken stond de menselijke maat, de warmte en waarde ervan. Met zijn doeken wist Jopie Huisman op een waardige manier een hele generatie arme sloebers en hun leefwijze te portretteren en op doe manier gaf hij ze de eer die ze naar zijn mening verdienden. En tegelijk wist hij hen door zijn kunstwerken te behoeden voor de vergetelheid. Niet voor niets dat niemand minder dan Freek de Jonge het museum omdoopte tot ‘Museum van het Mededogen’.

Locatie

Het Jopie Huisman Museum is gevestigd in Workum, de geboorte- en sterfplaats van de Friese meester-schilder. Workum is de jongste van de Friese elf steden. De stad heeft sinds 1399 stadsrechten. Het museum is gebouwd op de plek waar vroeger de ‘School met de Bijbel’ lag, midden in het hart van Workum, te midden van de gezellige terrasjes. Hindeloopen en Stavoren zijn beide idyllische stadjes die eveneens een bezoekje waard zijn en die een dagje zuidwest Friesland compleet kunnen maken.

Programma / activiteiten

Het Jopie Huisman Museum is geopend:

Van 14 februari t/m 31 maart: dagelijks van 13.00 – 17.00 uur
Van 1 april t/m 31 oktober: ma. t/m za. van 10.00 – 17.00 uur
Op zon- en feestdagen van 13.00 – 17.00 uur
Van 1 nov. t/m 30 dec. van 13.00 – 17.00 uur
Oudejaarsdag en eerste kerstdag gesloten
Voor groepen gelden er eventueel andere openingstijden.

Stats & tags


Workum, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling