Introductie

De Alkmaarse kaasmarkt is een bekend begrip in Nederland en zelfs in de rest van de wereld. De Alkmaarse traditie is al enkele eeuwen oud en vandaag de dag nog steeds een druk bezochte markt. Het is altijd bijzonder om een plein te zien dat compleet gevuld is met Hollandse kazen en waar de sjouwende kaasdragers hun interessante looptechnieken showen. De kaasmarkt is een unieke plek en een bijzonder leuk uitje voor jong en oud.

Ga naar de website van Kaasmarkt Alkmaar

Historie en populariteit

Sinds 1365 beschikte Alkmaar over één kaasweegschaal. Een paar eeuwen verder, in 1612 nam het aantal weegschalen toe, naar vier stuks in totaal. Het kaasdragersgilde werd opgericht op 17 juni 1593. De markt heeft zich sindsdien altijd bevonden op het Waagplein. Deze locatie is nooit gewijzigd, maar door de eeuwen heen is het maar liefst 8 keer vergroot tot de huidige oppervlakte. Hieruit blijkt dat de markt ontzettend populair was en nog steeds is. Vrijdag en zaterdag waren de standaard dagen waarop de kaasmarkt open was, maar in de 18e eeuw was de markt vier dagen per week open. Ook in de 21e eeuw is de Alkmaarse Kaasmarkt ontzettend populair en bezoeken jaarlijks 300.000 mensen uit alle windstreken deze bijzondere markt.

Locatie

De kaasmarkt Alkmaar wordt gehouden op het Waagplein in de stad Alkmaar, gelegen in de provincie Noord Holland. Omdat dit plein midden in het centrum ligt, is de markt zodoende goed te bereiken met de auto, alsook met het openbaar vervoer.

Programma / activiteiten

Het bijzondere schouwspel, de Alkmaarse kaasmarkt wordt door duizenden mensen tegelijk vanuit de hele wereld bekeken. Om al deze toeristen te vermaken is er een speciaal programma ontwikkeld. Bij de aanvang net voor 10 uur worden alle bezoekers welkom geheten. Vervolgens wordt de bel geluid als teken dat de kaasmarkt van start gaat, waarna het carillon wordt bespeeld. Daarna gaan keurmeesters en handelaars aan de gang. De kaas wordt geklopt, geproefd en er wordt onderhandeld over de prijs via handjeklap. De kaasdragers dragen de kazen naar de weegschalen op een houten berrie en vervolgens gaan de kazen naar de transporteur.

Naast dit leuke schouwspel kunnen bezoekers eveneens het kaasmuseum een bezoekje brengen. Er zijn rondleidingen en voor kinderen is er een speurtocht, waarmee ze de titel ‘Professor in de kaasgeschiedenis’ kunnen behalen.

Stats & tags


Alkmaar, Noord-Holland, Nederland
Winkelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling