Introductie

Kaas is met afstand nationaal broodbeleg nummer één. Vele boterhammen worden dagelijks belegd met dikke plakken van het gele goud. Maar ondanks dat kaas enorm populair is in ons kaaskoppenland weten we maar weinig van de totstandkoming van dit heerlijke zuivelproduct. Het Kaasmuseum Bodegraven biedt zijn bezoekers daarom een kijkje in de kaaskeuken. Van de bereiding van kaas tot aan de geschiedenis van Bodegraven als kaascentrum van ons land, alles wat de kaasliefhebber ooit eens wilde weten wordt hier verteld.

Ga naar de website van Kaasmuseum Bodegraven

Historie en populariteit

In het kaasmuseum gaat men ver terug in de tijd. Er zijn immers boerderijen in ons land waar al 150 jaar kaas wordt gemaakt. Oude gereedschappen en materialen die in die tijd gebruikt werden voor het maken van kaas zijn allemaal te bezichtigen. Het geeft de bezoeker een uniek beeld van de ontwikkeling die kaasmaken sinds de negentiende eeuw heeft doorgemaakt. Waar het kaasmaken zelf nog steeds op vrijwel dezelfde manier gebeurt, zijn het vooral de materialen waarmee kaas wordt gemaakt die onherkenbaar veranderd zijn. Maar niet alleen voorwerpen geven een beeld van de ontwikkeling, ook foto’s, filmmateriaal en oude documenten laten zien welke weg het edele beroep van kaasmaken in de loop der jaren heeft afgelegd.

Locatie

Kaasmuseum Bodegraven ligt in de gelijknamige Zuid-Hollandse plaats. Zoals gezegd gold het dorp lange tijd als een van de kaascentra van ons land. Een aantal karakteristieke kaaspakhuizen, van waaruit kazen de hele wereld over gingen, zijn hier nog het bewijs van. Hoewel het aantal pakhuizen in de loop der jaren drastisch is afgenomen heeft Bodegraven nog wel de grootste kaasopslagcapaciteit van ons land. En daarmee herleven oude tijden in een nieuw jasje.

Programma / activiteiten

Voor een extra leuk dagje uit of voor een informatief totaalpakket heeft het kaasmuseum diverse arrangementen samengesteld. Zo is een bezoek aan het kaasmuseum prima te combineren met een vaartocht over de Oude Rijn of met een wandeling of fietstocht in en om Bodegraven. En in het scholenproject ‘Van koe tot kaas’ komen leerlingen alles te weten over kaas.

Stats & tags


Bodegraven, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling