Introductie

Het Kapiteinshuis Pekela is een museum dat geheel is omgebouwd tot een kapiteinshuis van eind 18e eeuw. Bezoekers die het huis binnen stappen, worden direct mee terug genomen in de tijd. Het huis leeft en het lijkt net alsof de kapitein ieder moment terug kan komen met zijn sterke verhalen. In de kamers van het museum is een prachtige collectie te zien, bestaande uit onder meer geschriften, scheepsportretten, serviezen, houtwerk, schilderijen, porselein en allerlei vreemde snuisterijen die zeevaarders mee naar huis hebben genomen. De Pekelder geschiedenis en het zeevarend verleden uit de 18e en 19e eeuw wordt uitstekend in beeld gebracht in het Kapiteinshuis Pekela.

Ga naar de website van Kapiteinshuis Pekela

Historie en populariteit

Aan de vooravond van de 19e eeuw, 1799, lieten Jantje Roelofs Koop en Kornelis Jans Boon in Nieuwe Pekela een kapiteinshuis bouwen. Het onderste gedeelte van de voordeurstijlen herinneren aan deze bouw in 1799, vanwege de initialen. Het huis is ontstaan tijdens de Veenkoloniale Zeevaart, in de eerste bloeiperiode.

Locatie

Op 17 mei 1990 werd het museum officieel door de burgemeester geopend en sindsdien laat het huis bezoekers op een verrassende manier kennis maken met het onbekende zeevaart verleden. In 2006 heeft er nog een volledige renovatie plaatsgevonden en is het Kapiteinshuis Pekela geworden zoals we het nu kennen. Vele mensen weten het museum te vinden.

Programma / activiteiten

Het Kapiteinshuis Pekela is gelegen in Nieuwe Pekela, een plaats in de provincie Groningen. Het museum is met eigen vervoer goed bereikbaar vanuit alle delen van het land en met Veendam, Winschoten, Assen en Stadskanaal in de nabijheid, is het huis eveneens met het openbaar vervoer prima te bereiken.

Het Kapiteinshuis Pekela laat oude zeemanstijden weer even herleven. Het ingerichte huis neemt bezoekers mee terug in de tijd, een tijd waarin de kapitein ieder moment weer terug kan komen van zijn zeereis. Aan de hand van een mooie zeemanscollectie zoals foto’s, meegebrachte serviezen, houtwerk uit Riga, scheepsportretten en brieven, krijgen bezoekers een goed beeld van het zeevaart verleden.

Het museum organiseert in samenwerking met het Veenkoloniaal Museum aantrekkelijke arrangementen zoals het dagvullende programma ‘Windkracht 8’. Trotseer weer en wind, maak kennis met de geschiedenis, ontdek het gebied per auto, bus of fiets en ontdek het zeewaardig verleden van nu in het Kapiteinshuis Pekela.

Stats & tags


Nieuwe Pekela, Groningen, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling