Introductie

Prachtig gelegen in het Brabantse Kempenland tussen Aarle-Rixtel en Stiphout ligt het sprookjesachtige Kasteel Croy. Het kasteel zelf is helaas alleen van de buitenkant te bewonderen, hoewel dat alleen al een prachtig beeld geeft van het adellijke leven in lang vervlogen tijden. Dat het kasteel alleen van buiten te zien is, wil overigens niet zeggen dat een kort bezoek aan het kasteel volstaat. Integendeel, want op het gelijknamige landgoed is juist enorm veel te genieten en te beleven. Het uitgestrekte landgoed beslaat maar liefst 254 hectare en herbergt naast veel groen vooral een aantal bijzondere agrarische bedrijven die graag hun deuren openstellen voor geïnteresseerde gasten.

Ga naar de website van Kasteel Croy

Historie en populariteit

Niemand weet precies wanneer Kasteel Croy gebouwd is. Wel is bekend waar de naam vandaan komt. Een naam die het kasteel overigens niet altijd heeft gedragen, want pas toen Jacob van Croy het kasteel van Rutger van Erp overneemt draagt het de naam Croy. Vanaf dat moment wordt het prachtige kasteel bewoond door tal van adellijke families. De laatste familie die er heeft gewoond is de familie Van der Brugghen. De laatste telg uit dit geslacht overlijdt in 1873 en aan haar laatste wens dat het kasteel bewoond moet worden door dertig bejaarden uit de naburige dorpen Stiphout en Aarle-Rixtel wordt voldaan. Tegenwoordig zijn er een aantal bedrijven gehuisvest in Kasteel Croy.

Locatie

Kasteel en Landgoed Croy liggen tussen Helmond en Eindhoven. Midden tussen deze twee stedelijke agglomeraties ligt ook een verrassen rustig en bosrijk gebied, de Molenheide. Hier is het prachtig wandelen en heerlijk fietsen. En dat allemaal op een steenworp afstand van het kasteel. Overigens kunnen liefhebbers van kastelen ook terecht in het centrum van Helmond. Hier staat een in perfecte staat verkerende waterburcht uit begin veertiende eeuw. In tegenstelling tot Kasteel Croy is Kasteel Helmond wel te bezichtigen. Tegenwoordig is het Gemeentemuseum Helmond er gevestigd.

Programma / activiteiten

Op Landgoed Croy is er regelmatig wat te beleven. Van zelfstandige wandelroutes tot wandelingen onder begeleiding en van bedrijfsbezoeken tot aan culinaire wandelingen. Op de website staan alle mogelijkheden handig op een rij gezet.

Stats & tags


Aarle-Rixtel, Noord-Brabant, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling