Introductie

In Kasteel de Berckt geniet u van de rust van vroegere tijden. Oorspronkelijk is het kasteel uit de twaalfde eeuw, herbouwd in 1838, in een Italiaanse stijl. Om het kasteel, dat bij de Maas ligt, is een groot park gelegen. Dit park bevat binnen de grachten en de tuinmuren vele eeuwenoude en ook exotische bomen.

Ga naar de website van Kasteel de Berckt

Historie en populariteit

De eerste eigenaar van het kasteel was Godefridus van Eyll. De naam De Berckt wordt plechtig in 1326. Tot aan het einde van de 16e eeuw was de familie van Eyll de rijkste familie van Baarlo. Nadien is het kasteel vele malen als bruidsschat doorgegeven. De Berckt draagt in de gevel van het poortgebouw het alliantiewapen van Eva Rhoe van Obsinnich en Guillaume-Philippe d’Olne, uit de 18e eeuw. Halverwege de 19e eeuw wordt het oude kasteel gesloopt en in Italiaanse stijl herbouwd. Van het vroegere voorhof is alleen nog een bakstenen vleugel uit het eerste kwart van de 18e eeuw over. Aan het begin van de 20e eeuw deed De Berckt dienst als klooster. De Arcenaar Nagels kocht in 1994 het kasteel en vestigde er een evenementen- en congrescentrum met mogelijkheden voor het laten overnachten van grote gezelschappen. Op het landgoed is men nu bezig met de herbouw van een monumentale kasteelboerderij.

Locatie

Het kasteel is gelegen aan de oude Romeinse heerweg tussen Kessel en Venlo in de Nederlandse provincie Limburg. Baarlo en het aan de overkant van de Maas gelegen kloosterdorp Steyl, geven de uitstraling van Kasteel de Berckt extra aanzien.

Programma / activiteiten

Het kasteel is alleen te bezoeken als men er een overnachting boekt. Voor diegenen die dit niet willen is het prachtige bouwwerk vanaf de openbare weg te bekijken. In de huidige woonkamer van het kasteel werden door kloosterlingen 100 jaar lang vele kaarsen gemaakt. Ook tegenwoordig kan men nog kaarsen maken in deze ruimte. De Kaarsenmakerij ligt op de begane grond, vlak bij het restaurant en is tevens geschikt voor groepen met deelnemers die slecht ter been zijn. De multifunctionele kasteelboerderij is in 2009 in gebruik genomen maar lijkt er al eeuwen te staan. De muurstenen zijn afkomstig van de oude stadsmuur van Venlo, er is maximaal gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals natuursteen en leem en de schilderkunst is gecreëerd met verf afkomstig van het milieustation. In de boerderij kan men behalve overnachten en dineren ook vergaderen of dansen. Buiten het kasteel kan men in een rustige omgeving met prachtige tulpenbomen wandelen, fietsen of rondvaren in de grachten. Vlakbij liggen het Missiemuseum en een botanische tuin. Raadpleeg de website voor de meest actuele activiteitenagenda en prijzen.

Stats & tags


Baarlo, Limburg, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Openingstijden

Maandag: 9:00u-17:00u
Dinsdag: 9:00u-17:00u
Woensdag: 9:00u-17:00u
Donderdag: 9:00u-17:00u
Vrijdag: 9:00u-17:00u
Zaterdag: 9:00u-17:00u
Zondag: 9:00u-17:00u

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling