Introductie

Kasteel De Wildenborgh wordt in 1372 al voor het eerst genoemd. Het slot werd toen door de roofridders van Wisch bewoond. Wildenborgh betekent burcht in het wilde moerasgebied. De toren die zich in het front van huis bevindt, stamt af van het oude poortgebouw en is hiervan een overblijfsel. Bij het kasteel behoort een schitterende kasteeltuin. Bezoekers kunnen deze tuin enkel tijdens de openstelling bezichtigen. Het parkbos, een deel van het landgoed waarop Kasteel de Wildenborch staat, is wel toegankelijk voor publiek.

Ga naar de website van Kasteel de Wildenborch

Historie en populariteit

Sinds 1372 wordt van de Wildenborch al melding gemaakt. Het kasteel was in handen van de roofridder van Wisch, die tot een van de belangrijkste edelen van het hertogdom Gelre behoorde. Het kasteel bleef tot in de 16e eeuw in handen van het Wisch geslacht, waarna het werd verkocht aan de edelman Frederik van Heijden. De Wildenborch raakte in verval na diens overlijden, met als gevolg dat alleen het poortgebouw nog overbleef.

Locatie

Een aantal keren werd het kasteel openbaar verkocht en in 1780 kwam het in handen van het Staring geslacht, waardoor het slot betere tijden tegemoet ging. Als in 1931 het kasteel dreigt te verdwijnen, koopt A Staring de Wildenborch weer aan. In 1976 besloot men huis en grond in een stichting (Stichting Wildenborch) onder te brengen, om zekerheid voor de toekomst te garanderen. Sinds 2005 wordt het kasteel bewoond door een dochter en schoonzoon Staring.

Programma / activiteiten

Tijdens de openstellingsdagen komen veel bezoekers af op Kasteel De Wildenborch.

Kasteel De Wildenborch is gelegen in Vorden, gemeente Bronckhorst in de provincie Gelderland. Vanwege de gunstige ligging, in het midden van de driehoek Vorden, Ruurlo en Lochem, is het kasteel goed bereikbaar.

Een deel van het landgoed van Kasteel de Wildenborch is vrij toegankelijk. Het huis zelf en de fraaie in Engelse landschapsstijl aangelegde tuinen zijn alleen te bezichtigen tijdens de openstellingsdagen. Een paar keer per jaar kunnen bezoekers gratis het schitterende landgoed bewonderen. In het koetshuis kan men genieten van een kopje koffie of thee en eveneens een kleine expositie bezichtigen. Deze expositie toont De Wildenborch door de eeuwen heen.

Tijdens de open tuinendagen klinken op diverse plekken op het landgoed muzikale klanken. Daarnaast kunnen bezoekers een kijkje nemen bij de houten bruggen over de grachten, de opgemetselde dambrug en kan men op de kleine markt diverse regionale producten kopen. Het is daarom zeker de moeite waard de open tuinendagen data van De Wildenborch in de gaten te houden.

Stats & tags


Vorden, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling