Introductie

Kasteel Dussen is een romantisch veertiende eeuws kasteel met een bewogen historie die tot wel 700 jaar terug gaat. Er worden regelmatig leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

Ga naar de website van Kasteel Dussen

Historie en populariteit

In 1393 werd de donjon – een goed verdedigbare woontoren- door Arend de II van der Dussen tot kasteel omgebouwd. Uit die tijd stammen de kelders. Dertig jaar later veranderde de Elisabethsvloed het kasteel in een ruïne. De stenen van de resterende muren werden gebruikt om de huizen in de streek weer op te bouwen. De wederopbouw van Kasteel Dussen volgde in 1456. Hiervan zijn de onderste gedeeltes van de ronde torens en de toegangspoort nog zichtbaar. Rond 1609, nadat de Spanjaarden hun sporen hadden nagelaten, Toscaanse zuilengang op de binnenplaats tot stand. De Baron van Gent was in die tijd eigenaar en heeft hiernaast nog veel meer smaakvol werk uitgevoerd. De kosten voor de verbouwing kwamen fors uit boven het budget. De Baron was dan ook genoodzaakt het kasteel van de hand te doen. Een volgende ‘plaag’ vernielde het gebouw: de Fransen lieten het flink beschadigd achter. Het kasteel kwam in handen van de familie Van der Schueren. Deze bouwde de bovengalerij en liet een rentmeester het pand beheren. Zelf heeft de familie er nooit gewoond. In 1920, toen het kasteel eigendom was van een Belgische adellijke familie, heeft het vier jaar leeggestaan. Rolina Suringar kwam in het gebouw wonen. Na haar dood kocht de gemeente Dussen het monument. Het kasteel diende van 1954 tot 1998 als gemeentehuis. Kasteel Dussen wordt sinds 2003 geëxploiteerd door Monumenten Fonds Brabant.

Locatie

U vindt Kasteel Dussen in het Noord-Brabantse plaatsje Dussen. Met het openbaar vervoer is het kasteel uitstekend bereikbaar. Hetzelfde geldt voor de auto.

Programma / activiteiten

Kasteel Dussen is een romantisch en relatief klein kasteel. Er zijn prachtige voorwerpen en bouwwerken te zien: een zeventiende eeuwse Toscaanse zuilengang, glas-in-lood-ramen, een harnas, tegelwerk, een ridderzaal en nog veel meer. Deze laatste is tegenwoordig in gebruik als trouwzaal. Feesten kan in de oude kelder. Deze is omgetoverd tot sfeervolle feestruimte met een gezellige bar. Kasteel Dussen verzorgt ook rondleidingen onder leiding van een gids. Elke tweede zondag van de maand zijn er speciale rondleidingen voor kinderen. Er zijn vaak extra activiteiten op Kasteel Dussen. Wt dacht u van kasteeltuinconcerten? Gekostumeerde theatervoorstellingen uit vervlogen tijden, strijkconcerten, noem het maar op. Kortom, een bezoek aan dit bijzondere bouwwerk is voor iedereen een leuk dagje uit.

Stats & tags


Dussen, Noord-Brabant, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling