Introductie

Kasteel Duurstede is een middeleeuws kasteel in de stad Wijk bij Duurstede in de provincie Utrecht. Het bouwwerk kasteel behoort tot één van de oudste middeleeuwse kasteelruïnes van Nederland. Het is een sprookjesachtige locatie omringd door een slotgracht en alleen bereikbaar via een ophaalbrug. In het kleine doch schitterende park om het kasteel zijn vele, meer dan 150 jaar oude bomen. De bijzondere ligging, ver weg van het verkeerslawaai, de unieke kasteeltorens en de ruime binnenplaats maken Kasteel Duurstede bijzonder geschikt voor vele festiviteiten.

Ga naar de website van Kasteel Duurstede

Historie en populariteit

De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de vroege 13e eeuw. Pas vanaf het eind van de 15e eeuw was het slot vele jaren het centrum van macht, pracht en praal, van grootse feesten en kunst en cultuur. Nadat keizer Karel V kort het kasteel in zijn bezit had werd het daarna eigendom van de Staten van Utrecht die geen geld hadden voor onderhoud. Het onbewoonde kasteel raakte snel in verval en verloor zijn stenen. In 1672 werd de binnenstad van Wijk bij Duurstede vernietigd door de Fransen. Zij lieten het kasteel echter ongemoeid. Na het vertrek van de Fransen haalde de bevolking langzaamaan stenen weg van het bouwwerk voor de herbouw van hun verwoeste woningen. In 1852 kreeg de stad Wijk bij Duurstede de ruïne in eigendom en werd er een stadspark omheen aangelegd. Op het kasteeleiland zelf vervielen de torens helaas tot in een zorgwekkende staat. In de 19e en 20e eeuw vonden restauraties aan de Bourgondische toren plaats.

Locatie

Kasteel Duurstede ligt in een mooi rustig park in Wijk aan zee. Het is centraal gelegen in Nederland, net onder Utrecht.

Programma / activiteiten

Regelmatig zullen er op verschillende zondagen in het jaar culturele activiteiten op het kasteel plaatsvinden. Denk daarbij aan speciale rondleidingen, theaterspektakels, tentoonstellingen et cetera. Ook wordt er elk jaar een bruidsbeurs georganiseerd. Behalve een goede indruk van de romantische locatie krijgen toekomstige bruidsparen hierbij allerlei informatie over die bijzondere dag in hun leven. Raadpleeg de website voor de meest actuele activiteitenagenda en prijzen.

Stats & tags


Wijk bij Duurstede, Utrecht, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling