Introductie

De Middeleeuwen spreken bij velen van ons tot de verbeelding. Prinsen die prinsessen het hof maken, stoere ridders die gewapend met pijl en boog en lans en zwaard op hun paarden ten strijde trekken, minstrelen die zingend van dorp naar stad dansen, Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan de armen en natuurlijk de grote onneembare burchten en kastelen. Kasteel Engelenburg in het Gelderse Brummen is een van die kastelen. Hier komt het verleden in het heden tot leven en wordt de romantiek van de Middeleeuwen ten volste herbeleefd.

Ga naar de website van Kasteel Engelenburg

Historie en populariteit

Het oorspronkelijke kasteel stamt uit de Middeleeuwen. Het was echter Graaf Hendrik van den Bergh, een Nederlander in Spaanse militaire dienst, die het nodig vond het kasteel af te branden. Gelukkig wordt het ‘naderhand wederom deftig herbouwd’, aldus de geografische beschrijving van dit kasteel uit 1722. Het kasteel is dan inmiddels in handen geweest van de familie Van Mekerens, een familie met grote invloed op de Veluwe en in Arnhem. Rond 1588 krijgt de familie Schimmelpenninck van der Oye het landgoed. En zij zijn grotendeels verantwoordelijk voor het landgoed zoals we er nu van kunnen genieten.

Locatie

Kasteel Engelenburg staat in het Gelderse dorpje Brummen. Naast de Engelenburg liggen er binnen de gemeentegrenzen van Brummen nog een aantal kastelen, zoals Kasteel Reuversweerd, Kasteel de Rees en Huis den Bosch. Een fietstocht langs deze prachtige landgoederen is een heerlijke dagbesteding. Een fietstocht die overigens met hetzelfde gemak en met hetzelfde genot ook naar het kleine plaatsje Bronkhorst kan leiden. Slechts 157 inwoners wonen in dit plaatsje dat in 1482 stadsrechten kreeg en daarmee een van de kleinste stadjes van ons land is. Een pontje over de IJssel brengt je van Brummen naar Bronkhorst.

Programma / activiteiten

Kasteel Engelenburg is zeer geliefd bij bruidsparen. Maar ook golfers kunnen er terecht op de negen holes. Daarnaast staat het restaurant van Kasteel Engelenburg zeer hoog aangeschreven en beschikt het landgoed over een uitgebreide collectie van meer dan driehonderd verschillende soorten Single Malt Whisky’s, de grootste collectie van Nederland.

Stats & tags


Brummen, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling