Introductie

Ooit stond op de grond waarop kasteel Groot Buggenum in het Limburgse Grathem is gebouwd het Middeleeuwse kasteel De Meersen. Maar nadat het in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd was geraakt, raakte het kasteel meer en meer in verval. Een proces dat in 1971 een halt werd toegeroepen door de Düsseldorfse professor H. Hentrich. Deze architect, die nog in de leer is geweest bij ’s werelds grootste architect Walter Gropius, kocht de grond en wat er nog over was van het kasteel en restaureerde het geheel naar eigen inzicht. Met als resultaat een werkelijk fantastisch bouwwerk, zowel in- als exterieur, dat inmiddels eigendom is van de provincie Limburg. De genereuze professor Hentrich heeft kasteel Groot Buggenum voor het symbolische bedrag van een gulden geschonken aan de provincie, onder de strikte voorwaarde dat het kasteel ook na zijn overlijden in 2001 zou ‘blijven leven’.

Ga naar de website van Kasteel Groot Buggenum

Historie en populariteit

Johan de Wilde van Mersen was rond 1400 de eerste bekende eigenaar van het kasteel. Willem Verbruggen, geboren in Grathem, maar rijk geworden als koopman in het Belgische Luik, was de laatste eigenaar voor professor Hentrich. Hij was het die in 1889 de restanten van het tijdens de Franse bezetting verwaarloosde en in brand gestoken kasteel kocht en er het huidige renaissancebouwwerk liet neerzetten, dat ruim tachtig jaar later weer zou worden gerestaureerd door professor Hentrich.

Locatie

Kasteel Groot Buggenum ligt in de gemeente Leudal, dat zijn naam ontleent aan het gelijknamige Leudal. Het Leudal is een zeer populair wandelgebied. Een bezoekje aan kasteel Groot Buggenum kan dan ook prima gecombineerd worden met een heerlijke wandeling door dit prachtige natuurgebied, waar onder andere reeën en vossen voorkomen.

Programma / activiteiten

Kasteel Groot Buggenum is tegenwoordig vooral populair als trouwlocatie, of als locatie voor andere besloten feesten en evenementen. Daarnaast zijn er ieder jaar ook een aantal openbare happeningen te bezoeken. Bovendien is het mogelijk het kasteel op afspraak te bezichtigen onder leiding van een gids.

Stats & tags


Grathem, Limburg, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling