Introductie

Kasteel Heeswijk is een voormalige waterburcht bij Heeswijk. Het werd gebouwd in de 11e eeuw. Sinds 2005 zijn er weer rondleidingen mogelijk in het kasteel sinds een restauratie. Het huidige kasteelmuseum geeft een beeld van de woonsituatie en de verzameltraditie uit het midden van de 19e eeuw.

Ga naar de website van Kasteel Heeswijk

Historie en populariteit

Al in het jaar 1080 ontstond er een voorloper van het huidige kasteel. In de loop van de Middeleeuwen werd de kasteelheuvel afgevlakt en werd op de plaats van de burcht een kasteel gebouwd. Kasteel Heeswijk speelde meerdere malen een rol in de geschiedenis. Na diverse eigenaren door de jaren heen kocht in 1835 gouverneur André baron van den Bogaerde van Terbrugge het in verval geraakte kasteel. Hij startte een grootse verbouwing. Voor zijn groeiende collectie kunstvoorwerpen en curiosa, van hem en van zijn zoons, de jonkers Louis en Donat, werd het kasteel uitgebreid met onder andere de Wapenzaal en de IJzertoren.

Locatie

Kasteel Heeswijk ligt 10 kilometer ten zuidoosten van ’s Hertogenbosch in een bosrijk gebied.

Programma / activiteiten

Kasteelconcerten, theatervoorstellingen, exposities, historische lezingen, old timershows, riddertoernooien, wijnproeverijen, bruidskledingshows, seizoensfeesten en schermworkshops – om maar iets te noemen – wisselen elkaar het gehele jaar met grote regelmaat af. Vanaf de herfst worden op Kasteel Heeswijk weer matineeconcerten gehouden, twee keer per maand op zondag. De genres die aan bod komen zijn divers en de versmelting ervan vaak verrassend: klassiek, populair, jazz, wereldmuziek, korenzang, solo, ensembles, akoestisch of elektrisch versterkt. Voor verloofden: in De Wapenzaal van het kasteel kan men trouwen. In een van de keldergewelven kan men een trouwfeest en of receptie houden en het Koetshuis van Kasteel Heeswijk herbergt vergader- en trainingsfaciliteiten evenals congres- en presentatieruimtes. Verder is er regelmatig een kunstmarkt en tijdens de kerstdagen kunt u hier van warme chocolademelk genieten bij een van de kerstkraampjes. Raadpleeg de website voor de meest actuele activiteitenagenda en prijzen.

Stats & tags


Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling