Introductie

De Middeleeuwen spreken bij velen van ons tot de verbeelding. Prinsen die prinsessen het hof maken, stoere ridders die gewapend met pijl en boog en lans en zwaard op hun paarden ten strijde trekken, minstrelen die zingend van dorp naar stad dansen, Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan de armen en natuurlijk de grote onneembare burchten en kastelen. Kasteel Heeze in het gelijknamige Brabantse dorp is een van die kastelen. Hier komt het verleden in het heden tot leven en wordt de romantiek van de Middeleeuwen ten volste herbeleefd.

Ga naar de website van Kasteel Heeze

Historie en populariteit

Al in de twaalfde eeuw wordt kasteel Heeze vermeld. Dan bestaat het kasteel alleen nog maar uit kasteel Eymerick. In de zeventiende eeuw is het de beroemde architect Pieter Post die de opdracht krijgt een nieuw kasteel te bouwen. Dit werd kasteel Heeze en werd gebouwd voor kasteel Eymerick. Pieter Post is verder bekend van onder ander Huis ten Bosch, waar thans Hare Majesteit Koningin Beatrix resideert en van het Mauritshuis, dat momenteel als Rijksmuseum onderdak biedt aan tal van achttiende-eeuwse meesterwerken van onder andere Frans Hals, Johannes Vermeer en Rembrandt.

Locatie

Kasteel Heeze ligt zoals gezegd in het Brabantse Heeze, dat in de volksmond ook wel de ‘Parel van Brabant’ genoemd wordt. Een titel die het dorp overigens moet delen met twee andere plaatsen maar die het te danken heeft aan de vele natuur in de nabije omgeving. Nabij het kasteel zelf liggen de Herbertusbossen. Een bezoek aan kasteel Heeze is prima te combineren met een wandeling over de slingerende bospaden van dit zeer diverse bos, dat aansluit bij de Strabrechtse Heide, eveneens een prachtig stuk natuur waaraan Heeze zijn bijnaam te danken heeft. In het midden van de Strabrechtse Heide ligt een kleine zandverstuiving. Verder zijn er een groot aantal vennen.

Programma / activiteiten

Het oudste deel van het kasteel, kasteel Eymerick, wordt verhuurd voor diverse doeleinden, waaronder bruiloften en evenementen. Daarnaast is het hele kasteel opengesteld voor rondleidingen.

Stats & tags


Heeze, Noord-Brabant, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling