Introductie

De Middeleeuwen spreken bij velen van ons tot de verbeelding. Prinsen die prinsessen het hof maken, stoere ridders die gewapend met pijl en boog en lans en zwaard op hun paarden ten strijde trekken, minstrelen die zingend van dorp naar stad dansen, Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan de armen en natuurlijk de grote onneembare burchten en kastelen. Kasteel Henkenshage in het Brabantse Sint-Oedenrode is een van die kastelen. Hier komt het verleden in het heden tot leven en wordt de romantiek van de Middeleeuwen ten volste herbeleefd.

Ga naar de website van Kasteel Henkenshage

Historie en populariteit

Kasteel Henkenshage kent een rijk verleden en een lange lijst van bewoners. De naam Henkenshage wordt voor het eerst in 1387 in de boeken genoemd. De eerste bekende eigenaar was de familie Van de Velde. En van 1976 tot 1997 werd het prachtige kasteel bewoond door de ambtenaren van de gemeente, die er de afdeling Sociale Zaken bestierden. Sinds 1998 heeft het kasteel gelukkig weer een bijzondere bestemming. Zo wordt het kasteel onder andere gebruikt voor trouwfeesten, waarbij het bedrijf dat de catering rondom de evenementen verzorgd het kasteel aanprijst als mooiste van Brabant.

Locatie

Sint-Oedenrode, waar Kasteel Henkenshage ligt, kent een roemruchte historie. De eerste sporen die duiden op aanwezigheid van mensen dateren reeds uit 10.000 voor Christus. Meer recent is de periode rond het jaar 700, toen de vermoedelijke naamgever van het dorp, de heilige Oda van Brabant, startte met de ontginning van de heide. De roemruchte historie heeft er voor gezorgd dat Sint-Oedenrode een groot aantal bezienswaardigheden kent. Daarnaast zijn er diverse musea die elk een deel van het rijke verleden van deze Brabantse plaats vertellen.

Programma / activiteiten

Kasteel Henkenshage is van mei tot en met september op zondagen van 10.00 tot 13.00 uur te bezichtigen. De tuinen, die oorspronkelijk zijn ontworpen door de beroemde tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer, zijn vrij toegankelijk.

Stats & tags


Sint-Oedenrode, Noord-Brabant, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling