Introductie

De Middeleeuwen spreken bij velen van ons tot de verbeelding. Prinsen die prinsessen het hof maken, stoere ridders die gewapend met pijl en boog en lans en zwaard op hun paarden ten strijde trekken, minstrelen die zingend van dorp naar stad dansen, Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan de armen en natuurlijk de grote onneembare burchten en kastelen. Kasteel Hoekelum in het Gelderse Bennekom is een van die kastelen. Hier komt het verleden in het heden tot leven en wordt de romantiek van de Middeleeuwen ten volste herbeleefd.

Ga naar de website van Kasteel Hoekelum

Historie en populariteit

Kasteel Hoekelum is inmiddels eigendom van de stichting Geldersch Landschap. Daarvoor heeft het kasteel vele eigenaren gekend waarvan Randolph de Jeger, jagermeester van de hertog van Gelre, de eerste in de boeken bekende is. Daarvoor moet het landgoed echter nog andere bewoners hebben gehad, want in de eerste vermelding, daterend uit 1396, wordt gesproken van ‘het oude goed Hoekelum. Bovendien moet het oudste stenen gebouw op het landgoed volgens experts gebouwd zijn rond 1325.

Locatie

Kasteel Hoekelum ligt midden in de prachtige Veluwse natuur en is daarom bij uitstek geschikt om te bezoeken tijdens een heerlijke wandeling of fietstocht door dit mooie stukje Nederland. Op fietsafstand ligt ook het Kröller-Müller Museum in Otterlo. In dit museum voor moderne kunst, dat ligt midden in het Nationaal Park de Hoge Veluwe, hangt een wereldberoemde collectie van Vincent van Gogh. Maar ook werken van Pablo Picasso, Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Isaac Israëls en Jan Toorop zijn hier te bewonderen. Daarnaast beschikt het Kröller-Müller Museum eveneens over een omvangrijke beeldentuin, waar onder andere werk van de wereldberoemde Auguste Rodin te aanschouwen is.

Programma / activiteiten

Kasteel Hoekelum wordt momenteel vooral gebruikt als locatie voor bruiloften. De in 1735 gebouwde muziekzaal doet dienst als trouwzaal. Daarnaast worden er ook veel conferenties gehouden, bedrijfsfeesten en andere evenementen. En zeker in de zomer, als het zonnetjes schijnt, is het er heerlijk toeven op het terras.

Stats & tags


Bennekom, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling