Introductie

Een van de mooiste en grootste kastelen van Nederland is gelegen in Zuid Limburg en draagt de naam Kasteel Hoensbroek. Dit immens grote slot is een waar kasteelmuseum. Bezoekers, zowel jong als oud, kunnen dwalen door de meer dan veertig authentieke kasteelvertrekken, waarvan sommige nog dateren uit de Middeleeuwen. Een griezelkelder, een prachtig balzaal en de zestig meter hoge toren, die bezoekers een schitterend uitzicht geven, er valt van alles te zien en te beleven in Kasteel Hoensbroek.

Ga naar de website van Kasteel Hoensbroek

Historie en populariteit

Het Kasteel Hoensbroek is eigenlijk in fases ontstaan. Zo vond men bij restauratiewerkzaamheden restanten uit 1250 van de Stercke Hussinge en de ronde toren stamt uit ongeveer 1360. Rond 1500 is het bouwwerk uitgebreid met de rechterfronttoren en in 1643 heeft het kasteel een grote verbouwing ondergaan, waarnaar het in circa 1720 gemoderniseerd werd. Eind 18e eeuw werd het kasteel onbewoond achtergelaten en in de 19e eeuw trad verval in. De achtergevel stortte in, de toren ging verloren en in 1925 verwoestte een brand de binnenste slothoeve. Pastoor Röselaers uit Hoensbroek kocht in de 20e eeuw het gebouwencomplex en riep een stichting in het leven om het Kasteel Hoensbroek te bewaren. Tot 1943 werd het kasteel ingrijpend gerestaureerd en tot 1946 bood het onderdak aan voogdijkinderen. De schrijver Bertus Aafjes heeft in het slot gewoond en sinds 1968 huurde de gemeente Hoensbroek het kasteel. Vanaf 1982 is het huurcontract door de gemeente Heerlen overgenomen.

Locatie

Het kasteel is bijzonder populair en mag jaarlijks vele bezoekers verwelkomen.

Programma / activiteiten

Het kasteel Hoensbroek is gelegen in Hoensbroek, gemeente Heerlen, in de provincie Limburg. Dit is op ongeveer 12 kilometer afstand van Valkenburg en op circa 25 kilometer afstand met de auto van Aken en Maastricht. Het kasteel is per auto en per openbaar vervoer te bereiken. Een bushalte is gelegen voor het kasteel en de grote parkeerplaats is gratis. Honden zijn verboden en het kasteel heeft een lift, zodoende is het grotendeels rolstoeltoegankelijk

Het museumkasteel Hoensbroek is volledig ingericht zoals het leven in vorige eeuwen. Meer dan veertig kasteelvertrekken zijn te bewonderen, waarbij de bezoeker even terug gaat in de tijd. Een korte film op de kasteelzolder geeft uitleg over de kasteelgeschiedenis. Het kasteel Hoensbroek is eveneens uitermate geschikt voor teambuilding en uitjes, want bezoekers kunnen deelnemen aan workshops, zoals schermen, schapendrijven, vuurspuwen of parfum maken. Ook leuk zijn de oude kasteelspelen, waaronder zwierbol, ringwerpen en kegelen, waarbij de mogelijkheid bestaat dat een middeleeuwse acteur het gezelschap vermaakt. Bezoekers kunnen zelfs hun gezelschap in kasteelkleding steken.

Daarnaast is kasteel Hoensbroek ook erg in trek bij kinderen. Kinderfeestjes, waarbij de kinderen genieten als prinsesjes en ridders en griezelen tijdens een speurtocht zijn bijzonder populair. En wie op zoek is naar een unieke trouwlocatie, kan eveneens terecht in kasteel Hoensbroek.

Stats & tags


Hoensbroek, Limburg, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling