Introductie

In Huis Bergh waant u zich even terug in de tijd. In de prachtige, bosrijke omgeving van gemeente Monterland kunt u dit enorme kasteel het gehele jaar door bezoeken. Behalve een wandeling in en om het kasteel kunt u binnen genieten van eeuwenoude Italiaanse schilderkunst, maar ook van een uitzonderlijke collectie handschriften uit de middeleeuwen. Op de binnenplaats is er een café waar een kopje koffie ‘op stand’ maar ook een broodje of zoetigheidje besteld kan worden. Hierbij kijkt u uit op twee torenkamers welke eventueel ook geboekt kunnen worden voor een overnachting.

Ga naar de website van Kasteel Huis Bergh

Historie en populariteit

Halverwege de 13e eeuw is het kasteel gebouwd. Wegens oorlogsgeweld en brand werd het kasteel in de opeenvolgende eeuwen meerdere keren verbouwd. Aan de gracht die het gebouw omringd, ontleende Huis Bergh zijn verdedigende kracht. In 1941 vond de laatste verbouwing plaats. Sindsdien doet Huis Bergh dienst als museum. Het behoort tot één van de grootste kastelen in ons land.

Locatie

Huis Bergh ligt in het glooiende landschap van het Montferland en op de grens van het Rijndal in het Nederlands-Duitse grensgebied. Natuurmonumenten (in Montferland) en Huis Bergh hebben een bijzonder arrangement samengesteld. Combineer bijvoorbeeld een rondleiding door het kasteel met een heerlijke lunch en een fietstocht met de boswachter!

Programma / activiteiten

Jaarlijks is er een vaste expositie. Daarnaast is er veel vroege Italiaanse schilderkunst te zien in Huis Bergh. Een zeer bijzonder werk is een paneel (de aartsengel Gabriël) uit de wereldberoemde Maestà van Duccio. Verder herbergt het kasteel ook een uitzonderlijke collectie middeleeuwse handschriften. De basis van de collectie werd gelegd door Jan Herman van Heek. Deze textielfabrikant uit Enschede kocht het kasteel en de 1400 hectare bosgebied eromheen ruim 100 jaar geleden. Wilt u een rondleiding? Dit kan alleen op aanvraag. En voor diegenen die zich even kasteelheer of – dame willen wanen, in de twee losstaande torenkamers op het binnenhof kan geslapen worden. Raadpleeg de website voor de meest actuele activiteitenagenda en prijzen.

Stats & tags


s-Heerenberg, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling