Introductie

De Middeleeuwen spreken bij velen van ons tot de verbeelding. Prinsen die prinsessen het hof maken, stoere ridders die gewapend met pijl en boog en lans en zwaard op hun paarden ten strijde trekken, minstrelen die zingend van dorp naar stad dansen, Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan de armen en natuurlijk de grote onneembare burchten en kastelen. Kasteel Montfort in het gelijknamige Limburgse plaatsje is een van die kastelen. Hier komt het verleden in het heden tot leven en wordt de romantiek van de Middeleeuwen ten volste herbeleefd.

Ga naar de website van Kasteel Montfort

Historie en populariteit

Kasteel Montfort dateert al uit 1260 en was met een omvang van 50 bij 50 meter eeuwenlang een van de grootste kastelen van ons land. Inmiddels is het kasteel na vele branden, belegeringen en afbreken vervallen tot ruïne. Maar dat neemt niet weg dat het kasteel nog steeds zeer indrukwekkend is om te zien, niet in de laatste plaats vanwege de veelhoekige vorm van het kasteel.

Locatie

De gemeente Roerdalen, waar ook kasteel Montfort in ligt, herbergt eveneens een van Nederlands belangrijkste natuurgebieden, Nationaal Park De Meinweg. Een bezoek aan dit nationale park, dat zich kenmerkt door het terrassenlandschap dat is ontstaan als gevolg breukvlakken onder het aardoppervlak, is prima te combineren met een bezoek aan kasteel Montfort. De Meinweg herbergt een groot aantal bijzondere soorten planten zoals de ronde en kleine zonnedauw en de klokjesgentiaan. Daarnaast komt er een groot aantal dieren voor waaronder wilde zwijnen, bunzings, vossen en hermelijnen en zijn er tot op heden 110 soorten vogels waargenomen. Tenslotte komen er veel amfibieën voor, waaronder twee van de drie in Nederland voorkomende slangen, de gladde slang en de adder.

Programma / activiteiten

Kasteel Montfort is op diverse manieren te bezoeken. Naast de algemene openingstijden zijn er diverse rondleidingen te boeken. Daarnaast is kasteel Montfort de ideale locatie voor een onvergetelijk kinderfeestje.

Stats & tags


Montfort, Limburg, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling