Introductie

De Middeleeuwen spreken bij velen van ons tot de verbeelding. Prinsen die prinsessen het hof maken, stoere ridders die gewapend met pijl en boog en lans en zwaard op hun paarden ten strijde trekken, minstrelen die zingend van dorp naar stad dansen, Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan de armen en natuurlijk de grote onneembare burchten en kastelen. Kasteel Nemerlaer in het Brabantse dorp Haaren is een van die kastelen. Hier komt het verleden in het heden tot leven en wordt de romantiek van de Middeleeuwen ten volste herbeleefd.

Ga naar de website van Kasteel Nemerlaer

Historie en populariteit

De geschiedenis van het kasteel neemt ons mee terug in de tijd tot de veertiende eeuw. Het kasteel, dat vernoemd is naar het riviertje de Nemer en het streekdialect voor open plek in het bos (Laer) wordt voor het eerst in de boeken genoemd in 1303. Ridder Geerlinck van de Bossche resideert er in die tijd. Meer recent is het kasteel nog zeventig jaar onbewoond geweest. Het sterk vervallen kasteel werd in 1967 (vrijwel direct na aankoop) overgedragen aan Anton van Oirschot, oprichter van Stichting Kasteel Nemerlaer. Samen met zijn vrouw, Carole Vos, en vele vrijwilligers hebben zij het kasteel van de ondergang weten te redden. De doelstelling van Stichting Kasteel Nemerlaer is: ‘het behoud van Kasteel Nemerlaer voor en door kunst, cultuur en educatie.’

Locatie

Kasteel Nemerlaer ligt zoals gezegd in het Brabantse Haaren op landgoed Nemelaer. Het landgoed biedt een gevarieerd aanbod van natuur. Heerlijk dus om te wandelen. Dat geldt eveneens voor de nabijgelegen Oisterwijkse Bossen en Vennen, dat bekend staat als een van de populairste wandelgebieden van Brabant. Behalve bossen en vennen komt de wandelaar hier ook kleine heideveldjes tegen. En van een zeer bijzonder natuurlijk schoon zijn de beekdalen van de Rosep, de Achterste Stroom en de Reusel.

Programma / activiteiten

Het gehele kasteel is te bezichtigen van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het Café Souterrain met terras en VVV-agentschap in het kasteel is geopend van woensdag t/m zondag van 11.00 uur tot 18.00 uur. Op afspraak zijn er ook verhalenrondleidingen voor groepen.

Stats & tags


Haaren, Noord-Brabant, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling