Introductie

De Middeleeuwen spreken bij velen van ons tot de verbeelding. Prinsen die prinsessen het hof maken, stoere ridders die gewapend met pijl en boog en lans en zwaard op hun paarden ten strijde trekken, minstrelen die zingend van dorp naar stad dansen, Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan de armen en natuurlijk de grote onneembare burchten en kastelen. Museumkasteel Radboud in het West-Friese Medemblik is een van die kastelen. Hier komt het verleden in het heden tot leven en wordt de romantiek van de Middeleeuwen ten volste herbeleefd.

Ga naar de website van Kasteel Radboud

Historie en populariteit

Kasteel Radboud dateert uit 1288 en staat aan de oostkant van de haven in Medemblik. Het kasteel kent een roerige geschiedenis en diende lange tijd als verdedigingswerk en toevluchtsoord, maar nadat er in 1578 stadswallen rondom Medemblik waren aangelegd, raakte Kasteel Radboud in verval. In 1889 werd het verval een halt toegeroepen toen het kasteel eigendom werd van de Staat. De beroemde Roermondse architect Pierre Cuypers, bekend van het Rijksmuseum in Amsterdam en het eveneens hoofdstedelijke Centraal Station, maar ook van de troon waarop Hare Majesteit Koningin Beatrix jaarlijks de troonrede uitspreekt, tekende voor de restauraties. Zijn toenmalige inzichten over de romantische Middeleeuwen hebben geleid tot de huidige staat van Kasteel Radboud.

Locatie

Zoals gezegd ligt Kasteel Radboud in Medemblik. En het is zeker niet de enige bezienswaardigheid in het stadje dat in 1289 stadsrechten kreeg verleend door graaf Floris V. Veel oude gebouwen en prachtige gevels uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw, zoals het Kloosterhuis, het Dijkhuis, het pakhuis ‘De Wolff’ en het Scheve Huis aan het Vooreiland.

Programma / activiteiten

Behalve een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel en over de stad Medemblik biedt Museumkasteel Radboud nog veel meer mogelijkheden, onder andere op educatief gebied. Scholen zijn meer dan welkom om de geschiedenislessen luister bij te zetten middels een bezoek aan het kasteel. Daarnaast kun je er ook met je vriendjes en vriendinnetjes je verjaardag vieren verkleed als ridder of jonkvrouw.

Stats & tags


Medemblik, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling