Introductie

Kasteel Rosendael is een laat- middeleeuws kasteel. Het werd door de hertogen van Gelre gebouwd en geeft een prachtig beeld van hoe men vroeger leefde op een kasteel. Bezoekers kunnen de prachtige collectie meubels, zilver en porselein bekijken.

Ga naar de website van Kasteel Rosendael

Historie en populariteit

De geschiedenis van landgoed Rosendael gaat terug tot de tijd dat hier de graven en hertogen van Gelre verbleven. Sinds 1600 was Rosendael een voorbeeld van geraffineerde tuinbouw. De hoofdtoren van het kasteel was oorspronkelijk 25 meter hoog, en 16 meter breed. Hiermee is het de grootste toren in zijn soort in Nederland. Het kasteel wordt in 1314 voor het eerst vermeld, en Graaf Reinoud I was de eerste bewoner. Na de graven en hertogen van Gelre werd het kasteel eigendom van drost Willem van Scherpenzeel, die het in 1579 verkocht aan Dirck van Dorth. Van Dorth veranderde veel aan het kasteel. Zo liet hij tuinen, vijvers en beken aanleggen. Na Van Dorth had het kasteel nog vele eigenaren. Van het oorspronkelijke kasteel bleef slechts de hoofdtoren bewaard. In 1722 werd aan de toren een vierkant huis gebouwd, en werden diverse bijgebouwen en stallen gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het landgoed in verval, totdat in 1977 de laatste baron Willem Frederik Torck baron van Pallandt het overdroeg aan de stichtingen Het Geldersch Landschap en Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het landhuis en de tuin werden gerestaureerd en gedeeltelijk voor publiek opengesteld. Het Kasteel en omliggende landgoed behoren tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Locatie

Kasteel Rosendael ligt op het gelijknamige landgoed in Rozendaal, in de provincie Gelderland, nabij Velp.

Programma / activiteiten

Door Park Rosendael kunt u zelf of onder begeleiding van een gids rondwandelen. ‘Een groen hemeltjen op aerd’, schreef dichter en staatsman Constantijn Huygens. De huidige tuinsieraden, zoals de schelpengalerij, bedriegertjes en theekoepel zijn van de hand van de 18de-eeuwse tuinarchitect Daniel Marot en een bezoek meer dan waard!
Raadpleeg de website voor de meest actuele activiteitenagenda en prijzen.

Stats & tags


Rozendaal, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling