Introductie

Kasteel Soelen, nabij het dorp Zoelen, is een prachtig kasteel in de Betuwe, omringt door een mooi en groot landgoed. Het kasteel is in particulier bezit en niet toegankelijk voor bezoekers, maar het landgoed dat rondom het slot is gelegen, is wel voor publiek opengesteld. Hier kan men wandelen over de brede, deftige lanen, de slingerpaden en door de uitgestrekte weiden en korenvelden. Het kasteel met zijn fraaie poort, zijn brug over de gracht, zijn hoge vierkanten toren en prachtig gekroonde daken ligt op een verhoogd eilandje. Kasteel Soelen is mooi om omheen te wandelen en om foto’s van te maken.

Ga naar de website van Kasteel Soelen

Historie en populariteit

De geschiedenis van Kasteel Soelen gaat terug naar circa 1263. De heer Otto van Soelen liet een minderjarige dochter achter na zijn overlijden. Daardoor werd Kasteel Soelen in 1298 in onderpand gegeven aan Arndt van Arkel door Reinout van Gelre. In 1355 vernielde hertog Eduard van Gelre het kasteel. Arnold van Soelen herbouwde het kasteel, waardoor er een conflict ontstond met van Gelre. In 1362 moest van Soelen zich dan ook overgeven aan het gezag van hertog Eduard. In de 17e eeuw werd een park in Franse stijl rondom het kasteel aangelegd. Een eeuw later werd deze tuin in Engelse landschapsstijl omgebouwd.

Locatie

Het landgoed is tegenwoordig in het bezit van Staatsbosbeheer en het kasteel wordt particulier bewoond. Het kasteel Soelen en het landgoed worden door veel natuurliefhebber jaarlijks goed bezocht.

Programma / activiteiten

Kasteel Soelen is gelegen nabij het dorp Zoelen, gemeente Buren in de provincie Gelderland. Goed bereikbaar met eigen vervoer vanuit alle delen van het land.

In de Betuwe, in een mooi polder gebied aan de rand van het dorp Zoelen staat het fraaie kasteel Soelen. Het hoofdgebouw is op een verhoogd eilandje gelegen met tegenover zich het koetshuis. Een brug over de gracht verbindt het kasteel met het landgoed en een mooi poortgebouw dient als entree. Omdat het kasteel particulier wordt bewoond is het niet toegankelijk voor publiek.

Het grote landgoed om het kasteel heen is wel opengesteld en nodigt uit tot een flinke wandeling. Sommige paden lopen rond het kasteel, zodat deze van alle kanten goed te bezichtigen is. Het landgoed is een mengeling van Franse en Engelse landschapsstijl en kronkelige paadjes voeren bezoekers langs beukenbossen, kersenboomgaarden, uitgestrekte weiden en via ruige rietkragen weer terug naar Kasteel Soelen.

Stats & tags


Zoelen, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling