Introductie

Eind dertiende eeuw bestonden er grote plannen om van Staverden een belangrijke handelsstad te maken. De stadsrechten werden gemakshalve alvast afgegeven, maar buiten de bouw van Kasteel Staverden om gebeurde er betrekkelijk weinig op stedenbouwkundig gebied in het plaatsje midden op de Veluwe. En daarom telt het kleinste stadje van de Benelux tot op de dag van vandaag slechts veertig inwoners. Maar heeft het met Kasteel Staverden wel een prachtige toeristische trekpleister binnen de nooit gebouwde stadsmuren.

Ga naar de website van Kasteel Staverden

Historie en populariteit

De stadsrechten verkreeg Staverden in 1298. Rond die tijd werd ook het gelijknamige kasteel door graaf Reinold I van Gelre gebouwd. De graaf wist ook nog een aantal huizen te bouwen toen plots zijn aspiraties tot het stichten van een stad verdwenen. Wat ooit een florerende stad had moeten worden, bleef niet meer dan een kasteel en een paar boerderijen. Het kasteel fungeerde de jaren daarop als jachtslot voor de hertogen van Gelre. De leenmannen die het kasteel in opdracht van de adelijken bewaakten kregen naast de verdediging van het kasteel een belangrijke opdracht mee: het houden van witte pauwen. De witte veren gebruikten de hertogen als decoratie voor hun helmen. Aan deze bijzondere pluimveehouderij dankt het kasteel ook zijn bijnaam van ‘Witte Pauwenburcht’.

Locatie

Dat er in Staverden buiten het kasteel om op bouwkundig gebied niet zo heel veel te beleven valt, zal niemand verbazen. Daarentegen ligt Staverden wel in een van Nederlands mooiste natuurgebieden, de Veluwe. Een bezoek aan Kasteel Staverden kan dan ook prima gecombineerd worden met een flinke wandeling of een lange fietstocht door de prachtige bossen, over de paarse heide of langs de kale zandverstuivingen.

Programma / activiteiten

Tegenwoordig wordt Kasteel Staverden exclusief verhuurd voor commerciële doeleinden. Het nabijgelegen Koetshuis is onder andere beschikbaar als trouwlocatie. En de in de kasteeltuinen gelegen Brasserie tenslotte is gedurende het hele jaar geopend van donderdag tot en met zondag. En in de lente en zomer kunnen bezoekers hier ook op woensdag in vorstelijke sferen genieten van de fantastische keuken. De Brasserie organiseert eveneens rondleidingen over het landgoed.

Stats & tags


Ermelo, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling