Introductie

De Middeleeuwen spreken bij velen van ons tot de verbeelding. Prinsen die prinsessen het hof maken, stoere ridders die gewapend met pijl en boog en lans en zwaard op hun paarden ten strijde trekken, minstrelen die zingend van dorp naar stad dansen, Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan de armen en natuurlijk de grote onneembare burchten en kastelen. Kasteel Sterkenburg in de Utrechtse plaats Driebergen-Rijsenberg is een van die kastelen. Hier komt het verleden in het heden tot leven en wordt de romantiek van de Middeleeuwen ten volste herbeleefd.

Ga naar de website van Kasteel Sterkenburg

Historie en populariteit

De geschiedschrijvers houden een slag om de arm, maar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid was het ridder Gijsbrecht van Wulven die met de bouw van Kasteel Sterkenburg is begonnen. Zijn zoon Ernst zou het kasteel hebben voltooid. Zijn drie zonen zouden vervolgens de naam Sterkenburg hebben aangenomen. Het was uiteindelijk Kees Kneppelhout die in 1848 het kasteel van de familie Hinlópen kocht en het liet verbouwen tot zijn huidige vorm.

Locatie

Driebergen-Rijsenburg, waar kasteel Sterkenburg gelegen is, ligt op de Utrechtse Heuvelrug. Een bezoek aan kasteel Sterkenburg kan dan ook prima gecombineerd worden met een heerlijke wandeling door dit schitterende natuurgebied. De Utrechtse Heuvelrug bestaat voor een groot deel uit bos, maar natuurliefhebbers en sportievelingen komen er ook heidegebieden en stuifzanden tegen. De totale oppervlakte van het gebied ligt rond de 23.000 hectare, waarmee de Utrechtse Heuvelrug na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland is. Sinds 2003 heeft een deel van het natuurgebied de status Nationaal Park verkregen. Dit zuidelijke deel, waar ook van de Utrechtse Heuvelrug, waar ook Driebergen-Rijsenburg ligt, ligt tussen Driebergen en Rhenen, en kenmerkt zich door een grote diversiteit aan landschappen. De stuwwal, die zijn oorsprong kent in de laatste ijstijd, is de meest opvallende landschapsvorm.

Programma / activiteiten

Trouwen en vergaderen zijn de populairste activiteiten momenteel op kasteel Sterkenburg. Maar ook het Bed & Breakfast geniet grote populariteit. Niet zo verwonderlijk, want wie wil er nu niet in een kasteel slapen?

Stats & tags


Driebergen-Rijsenburg, Utrecht, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling