Introductie

De Middeleeuwen spreken bij velen van ons tot de verbeelding. Prinsen die prinsessen het hof maken, stoere ridders die gewapend met pijl en boog en lans en zwaard op hun paarden ten strijde trekken, minstrelen die zingend van dorp naar stad dansen, Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan de armen en natuurlijk de grote onneembare burchten en kastelen. Kasteel Wijnandsrande in het gelijknamige Limburgse plaatsje is een van die kastelen. Hier komt het verleden in het heden tot leven en worden de romantiek en de mystiek van de Middeleeuwen ten volste herbeleefd.

Ga naar de website van Kasteel Wijnandsrade

Historie en populariteit

Het oudste deel van Kasteel Wijnandsrande is de westvleugel. Dit oorspronkelijk verdedigbare huis is gebouwd in de jaren 1554 tot 1563. De broers Wilhelm en Werner von dem Bongart lieten het huis bouwen. Baron Joseph Clemens von dem Bongart liet er vervolgens tussen 1717 en 1719 een oostelijke en zuidelijke vleugel bij bouwen. Nog altijd is het baroniewapen van de familie Von dem Bongart zichtbaar in de toegangspoort midden in de zuidgevel. Maar de historie van Wijnandsrande gaat verder terug dan halverwege de zestiende eeuw. Want reeds in de dertiende eeuw is er sprake van een zogenaamde motte, een kunstmatig opgerichte heuvel waarop waarschijnlijk iets van een wachttoren heeft gestaan. Op de motte staat ook een Mariabeeld. Dit beeld staat in de oudste Lourdesgrot van Nederland.

Locatie

Kasteel Wijnandsrande ligt in een prachtig dal tussen de Limburgse plaatsen Nuth en Valkenburg. De laatste is natuurlijk een fantastische toeristische trekpleister. Een bezoekje aan Kasteel Wijnandsrande valt dan ook prima te combineren met een bezoekje aan de grotten van Valkenburg of aan de attractieparken De Valkenier en Sprookjesbos Valkenburg. Daarnaast zijn er ook vele andere kastelen te vinden in de nabije omgeving van Wijnandsrande.

Programma / activiteiten

Naast een bezichtiging van de twee binnenplaatsen, de zestiende-eeuwse ridderzaal met een prachtige Maaslandse Renaissanceschouw en de motte met Lourdeskapel, worden er het hele jaar door diverse activiteiten georganiseerd.

Stats & tags


Wijnandsrade, Limburg, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling