Introductie

Kasteel Boxmeer is letterlijk en figuurlijk een kasteel met twee gezichten. Letterlijk vanwege de oude vleugel met een prachtige ridderzaal, die het enige overgebleven deel van de oorspronkelijke middeleeuwse burcht vormt en nu deel uitmaakt van het achttiende-eeuwse adellijke landhuis. Figuurlijk vanwege de bewoning door de jaren heen. Eerst adellijke heren en dames die met harde hand regeerden over hun onderdanen, later liefdevolle zusters die zich onbaatzuchtig inzetten voor een mooiere samenleving. In Kasteelmuseum Boxmeer worden beide gezichten prima uitgelicht, zodat de bezoeker zich een mooi beeld kan vormen van zowel historie van kasteel als van zijn bewoners.

Ga naar de website van Kasteelmuseum Boxmeer

Historie en populariteit

De eerste vermelding van een kasteel op de plek waar nu Kasteel Boxmeer staat dateert uit 1365. Vanaf die tijd gaat het af en aan wat betreft bewoners, maar ook wat betreft het kasteel zelf. Gesloopt, opgebouwd, gesloopt en wederom opgebouwd, bijgebouwd totdat in 1948, na herstel van de oorlogsschade, het kasteel zijn definitieve huidige vorm krijgt. De zeventiende-eeuwse ridderzaal is het oudste oorspronkelijke deel en kenmerkt zich vanwege het prachtige stucplafond. Bovendien zijn er nog enkele kamers die in de stijl van Lodewijk de Zestiende zijn gedecoreerd.

Locatie

Even ten zuiden van Boxmeer ligt Nationaal Park de Maasduinen. Dit 4500 hectare grote park ligt ten opzichte van Boxmeer aan de andere kant van de rivier de Maas. Diverse paden en routes geven de bezoeker van dit prachtige natuurpark de mogelijkheid de bijzondere duinen van de Maas te zien. Duinen die gezamenlijk de langste rivierenduingordel van ons land vormen. Boxmeer zelf weet zich daags na ’s werelds grootste wielerspektakel de Tour de France in de kijker te spelen als bijzonder wielerdorp. Met de toepasselijke naam ‘Daags na de Tour’, komt hier de absolute wereldtop op het gebied van wielrennen rondjes om de kerk rijden. Een bijzonder spektakel dat je als wielerliefhebber een keer gezien moet hebben. Al was het alleen maar vanwege de tot de verbeelding sprekende lijst van eerdere winnaars, waaronder Lance Armstrong, Jan Ullrich, Andy Schleck en Adrie van der Poel.

Programma / activiteiten

Kasteel en Kasteelmuseum zijn alleen op zondag geopend. Iedere zondag start een rondleiding om 15.00 uur. Een rondleiding reserveren op andere dagen is eveneens mogelijk.

Stats & tags


Boxmeer, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling