Introductie

Haarlem kent een groot aantal bijzondere bouwwerken. Maar een van de meest bijzondere en in het oog springende is toch wel de Kathedrale Basiliek Sint Bavo. De bouw van de basiliek, die fungeert als kathedraal van het bisdom Haarlem-Amsterdam, is gestart in 1895 en na ruim vijfendertig jaar bouwen kwam het bouwwerk gereed in 1930. Jos Cuypers tekende voor het ontwerp. Cuypers, zoon van de beroemde architect Pierre Cuypers, bekend van onder andere het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam en van het ontwerp van de troon waarop Hare Majesteit de Koningin jaarlijks de troonrede uitspreekt, ontwierp in zijn leven vele katholieke kerken. Maar de Kathedrale Basiliek Sint Bavo behoort toch wel tot een van de meest bijzondere.

Ga naar de website van Kathedraal Sint Bavo

Historie en populariteit

Hoewel er in Nederland natuurlijk meerdere kathedralen staan is de Kathedrale Basiliek Sint Bavo de enige in ons land die nadrukkelijk voor dit doeleinde gebouwd is. Andere kathedralen kregen de functie pas jaren na de bouw of verloren de status van kathedraal zelfs na de Reformatie. Een voorbeeld hiervan is eveneens te vinden in Haarlem. De Grote of Sint Bavo Kerk was ooit het centrum van het bisdom Haarlem-Amsterdam, maar kwam eveneens in protestante handen na de Reformatie.

Locatie

Hoewel de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem natuurlijk een meer dan interessant en in het oog springend bouwwerk is, is de echte culturele trekpleister van de schildersstad natuurlijk het Frans Hals Museum. Dit gemeentelijke museum staat eveneens bekend als het museum van de Gouden Eeuw. In de collectie van het museum bevinden zich, naast meer dan tien werken van de grote meester, honderden werken die sinds de zestiende eeuw door de stad Haarlem verzameld zijn. Jan van Scorel, Maarten van Heemskerck, Hendrick Goltzius, Jacob van Ruisdael en Pieter Claesz zijn slechts enkele van de vele grote namen van wie het Frans Hals Museum werken in het bezit heeft.

Programma / activiteiten

Het hele jaar door worden er evenementen en concerten georganiseerd in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo. Raadpleeg de website voor de meest actuele informatie en de meest actuele concertagenda.

Stats & tags


Haarlem, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling