Introductie

Het Katwijks Museum toont bezoekers een bijzondere collectie schilderijen van zowel Nederlandse als buitenlandse schilders en een fraaie verzameling streekgebonden en lokale bezienswaardigheden. Het museum biedt naast de vaste tentoonstelling een aantrekkelijke inrichting en diverse wisselexposities. In de botenhal zijn tal van authentieke materialen en diverse scheepsmodellen te bezichtigen en de zolderverdieping geeft inzicht in de geschiedenis van Katwijk aan de hand van attributen en tekeningen.

Ga naar de website van Katwijks Museum

Historie en populariteit

Er is voor bezoekers een gratis audiotour beschikbaar, maar zij kunnen het museum ook ontdekken aan de hand van een plattegrond of door middel van een rondleiding. Voor kinderen is er een leuke speurtocht beschikbaar waarmee zij door het Katwijks Museum worden geleid en waarmee zij tevens een prijs kunnen winnen.

Locatie

De vereniging Genootschap Oud Katwijk is op 1 januari 1966 opgericht. Het doel was en is nog steeds, de belangstelling voor de geschiedenis en folklore van Katwijk in de ruimste zin des woord te bevorderen. Dit wordt bereikt door de leden zelf en het tentoonstellen van de aankopen en kunststukken die betrekking hebben op de folklore en geschiedenis. Eerder bevond de collectie zich op verschillende locaties, maar uiteindelijk stelde de gemeente de oude rederswoning ter beschikking. Er werd een nieuwe stichting opgericht; Stichting Katwijks Museum en vanaf 1983 opende het museum de deuren voor publiek. Het officieel geregistreerde Katwijks Museum trekt jaarlijks vele bezoekers.

Programma / activiteiten

Het Katwijks Museum is gelegen in het centrum van Katwijk, provincie Zuid Holland. Dit oude vissersdorp is prima te bereiken met eigen vervoer. Betaald parkeren kan in de nabij gelegen parkeergarages. Wie met het openbaar vervoer reist, kan de bus vanaf Leiden Centraal of Station Katwijk richting het museum nemen.

Het Katwijks Museum beschikt over een fraaie collectie schilderijen die dateren uit de kunstenaarskolonie Katwijk, begin 20e eeuw. De botenhal biedt diverse scheepsmodellen, toont het Katwijks belang van de visserij en het leven op zee in de periode van 1600 tot 1950. In het oudste gedeelte van het museum, de monumentale rederswoning zijn de herenkamers te bezichtigen. Deze zijn in neo-renaissance stijl en met authentiek interieur ingericht.

Het museum toont ook oude klederdracht en mooie sieraden, hoofdijzers en accessoires die men vroeger droeg. Regelmatig organiseert het museum activiteiten zoals een filmavond over de visserij en een taxatiedag. Voor scholen zijn er speciale lesmaterialen en daarnaast is het mogelijk om in het Katwijks Museum elkaar het jawoord te geven.

Stats & tags


Katwijk, Zuid-Holland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling