Introductie

Het Kazematten Museum is gelegen op een unieke locatie, te weten op de Afsluitdijk, op de plek waar in 1940 de strijd werd gestreden tegen de Duitse aanvallers. Nabij de imposante spuisluizen bevinden zich zeven bunkers, die de naam kazematten dragen. In de bunkers bevinden zich nog echte schietgaten en in één van de bunkers bevindt zich in een kelder een wapenmuseum. Naast de bunkers kunnen bezoekers hier dus eveneens kanonnen en wapens bezichtigen. In het bijbehorende huisje komt men aan de hand van informatie en een film veel te weten over de tijd waarin de Duitsers aanvielen. In het huisje bij het Kazematten Museum kan men tevens terecht voor hapje en een drankje.

Ga naar de website van Kazemattenmuseum

Historie en populariteit

In 1921 besloot men tot het bouwen van de Afsluitdijk en de vestingwerken. Verspreid kwamen kazematten te liggen met ieder een eigen functie. Een kazemat bestond altijd uit deuren van staal en twee uitgangen. In het begin van de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers nog weinig interesse voor de stelling. De kazematten dienden als bewaakte doorlaatpost. Toen de krijgskansen van de Duitsers keerden kreeg de stelling weer volledige bemanning en kwamen er al snel 3 bunkers bij om de aanvallen tegen te houden. Helaas vielen er toch slachtoffers en ter nagedachtenis aan hen, zijn er later drie monumenten op het terrein opgericht. Het Kazematten Museum dient daarom tevens als herdenkingsplaats voor nabestaanden.

Locatie

Het Kazematten Museum is gelegen op de Afsluitdijk, bij Komwerderzand, ongeveer op 4 kilometer afstand van de Friese kust. Het museum is goed te bereiken met eigen vervoer en parkeren kan op de aangegeven parkeerplaats. Ook met het openbaar vervoer is het museum goed bereikbaar. Er rijden bussen zowel uit Friesland als uit Noord Holland.

Programma / activiteiten

Het Kazematten Museum Kornwerderzand geeft zowel binnen, als buiten de openingstijden rondleidingen op afspraak. Bezoekers krijgen de bunkers te zien waar de slag met de Duitse aanvallers in 1940 werd geleverd. Tijdens een bezoek kan men van audiotour gebruik maken. Er zijn twintig stopplaatsen met ieder een eigen verhaal. Tot slot geeft de indrukwekkende film in de filmzaal een goed beeld van de gebeurtenissen tijdens de oorlogsdagen.

Voor scholen is er veel lesmateriaal beschikbaar, zowel over de bunkers en de geschiedenis als over de Afsluitdijk zelf. Voor kinderen is een bezoekje aan het Kazematten Museum eveneens een leuke ervaring, omdat zij het museum op geheel eigen wijze kunnen leren kennen, namelijk door middel van een boeiende speurtocht als geheim agent.

Stats & tags


Kornwerderzand, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling