Introductie

De Kinderboekenweek vindt ieder jaar plaats omstreeks oktober. Het 10 dagen durende evenement is bedoeld om kinderboeken meer onder de aandacht te brengen. Dit wordt gestimuleerd door boekhandels die gratis het kinderboekenweekgeschenk weggeven bij besteding van een bepaald bedrag. Ook op scholen en in bibliotheken wordt er veel aandacht aan besteed door diverse leuke activiteiten te organiseren. De week gaat van start met het kinderboekenbal in aanwezigheid van diverse schrijvers. De Kinderboekenweek maakt van lezen een echt feestje.

Ga naar de website van Kinderboekenweek

Historie en populariteit

De Kinderboekenweek bestaat al sinds 1955 en is bedoeld ter promotie van kinderboeken. Sinds 1962 staat ieder jaar een bepaald thema centraal. Gedurende de week worden er ontzettend veel kinderboeken verkocht. Het wordt georganiseerd door de Stichting CPNB, wat staat voor Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, een stichting die is opgericht door boekverkopers en uitgeverijen. Zij geven jaarlijks het kinderboekenweekgeschenk uit.

Locatie

De Kinderboekenweek is een samenwerking tussen scholen, bibliotheken en boekhandels. Overal in Nederland zijn adressen te vinden waar speciale activiteiten worden georganiseerd, die allemaal in het teken staan van het kinderboek. Bij nagenoeg iedere boekwinkel in Nederland ontvangt men bij aanschaf van kinderboeken het leuke Kinderboekenweekgeschenk gratis.

Programma / activiteiten

De Kinderboekenweek is een begrip bij jong en oud. Koopt de consument in deze periode voor een bepaald bedrag aan kinderboeken, krijgt hij of zij er een gratis kinderboek bij; het Kinderboekenweekgeschenk. Overigens is de Kinderboekenweek niet alleen de week van het gratis kinderboek. Er vinden ook diverse leuke en gezellige activiteiten plaats rond het thema van deze week. Ieder jaar wordt er weer iets anders verzonnen. Zo zijn thema’s als Superhelden, Muziek en Beestenbende in het verleden al eens aan bod geweest.

De feestelijke week wordt geopend met het Kinderboekenbal wat gehouden wordt in Amsterdam. Een groot feest waarbij veel schrijvers aanwezig zijn. Ook op scholen zijn er veel feestelijkheden tijdens deze week. Zo organiseren basisscholen bijvoorbeeld workshops, toneelstukken, boekenbeurzen en knutselwedstrijden, die allemaal in het teken van het thema van dat jaar staan. Bibliotheken besteden ook veel aandacht aan de week van het kinderboek door bijvoorbeeld een schrijver uit te nodigen voor een voordracht. Gedurende de Kinderboekenweek worden tevens de Gouden en Zilveren Griffels door het CPNB uitgereikt aan de best geschreven kinderboeken.

Stats & tags


Landelijk, Nederland
Evenementen, Oktober

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling