Introductie

De kennis van Nederlanders op het gebied van waterbeheer wordt over de hele wereld geprezen. Het is niet voor niets dat de hulp van Nederlandse bedrijven regelmatig wordt ingeroepen als zich waar ook ter wereld problemen met wateroverlast voordoen. Ons land heeft dan ook al een flink aantal eeuwen ervaring met het (over)leven met water. Al in de veertiende eeuw bouwden onze voorouders molens in de polders. Kinderdijk in de Alblasserwaard is met haar negentien molens een uniek historisch molengebied, dat herinnert aan dit belangrijke verleden.

Ga naar de website van Kinderdijk Molens

Historie en populariteit

In een ver verleden was de Alblasserwaard een drassig en ruig veengebied, dat voortdurend te kampen had met overstromingen en verzakkingen. Maar de Nederlanders leerden steeds beter om te gaan met de voortdurende dreiging van het water. Door afwateringskanalen te graven en molens te bouwen, kon het land worden drooggemalen. De 19 molens van Kinderdijk zijn symbool geworden voor de strijd van Nederland tegen het water, hoewel ze sinds 1867, dankzij de komst van het Wisboomgemaal dat door stoom werd aangedreven, in principe niet meer nodig zijn. Sinds 1997 staat het molengebied Kinderdijk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De molens zijn zeer populair onder toeristen die ons land bezoeken. Op 1 oktober 2008 verwelkomde Kinderdijk de 100.000e bezoeker.

Locatie

Molengebied Kinderdijk ligt op een afgelegen locatie in de Alblasserwaard, tussen de rivieren de Merwede en de Lek. Kinderdijk ligt onder Rotterdam en boven Dordrecht. Vanaf Dordrecht of Rotterdam kunt u met uw fiets de Waterbus nemen naar Alblasserdam en vanaf daar naar Kinderdijk fietsen. U kunt natuurlijk ook de auto pakken naar Ablasserdam en de borden volgen naar Kinderdijk. De parkeerplaatsen worden goed aangegeven op de borden. Vanaf hier is het ongeveer 5 minuten lopen naar de molens.

Programma / activiteiten

Het landelijke molengebied Kinderdijk is in ieder seizoen een bezoek meer dan waard. Ontdek hoe Nederland in het verleden heeft gestreden tegen het water tijdens uw bezoek aan de 19 molens, het Wisboomgemaal en het Gemeenlandshuis, vanwaaruit de bestuurders van het waterschap vroeger een goed overzicht hadden over het molengebied. Een van de molens is speciaal ingericht als bezoekmolen. U kunt hier de werking van de molen bewonderen, maar ook het unieke interieur uit 1956. Op tv-schermen ziet u een film over het leven in de molen. Bij de ingang van de bezoekmolen zijn folders en boeken te koop in verschillende talen. De molen kan worden bezocht van eind maart tot eind oktober, tussen 09.30 en 17.30 uur. In de wintermaanden kunt u in het weekend tussen 11.00 en 16.00 uur een bezoek brengen aan de molen.

Stats & tags


Kinderdijk, Zuid-Holland, Nederland
Cultuur, Molens

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling