Introductie

Het Klokkengieterijmuseum Heiligerlee is een museum gelegen in de prachtige plaats Heiligerlee. Het pand waarin zij zijn gevestigd, dateert uit 1862 en is de fabriek van klokkengietersfamilie van Bergen geweest. Bezoekers ervaren in het Klokkengieterijmuseum hoe klokken, carillons, torenuurwerken en brandspuiten gemaakt werden en krijgen de kans om eveneens een eigen klok te gieten.

Ga naar de website van Klokkengieterijmuseum

Historie en populariteit

Het Klokkengieterijmuseum Heiligerlee is gevestigd in het gerestaureerde fabriekspand van klokkengietersfamilie van Bergen. Dit pand, daterende uit 1862, beschikt nog steeds over de gietkuil waar vroeger door de familie de klokken gegoten werden. De familie van Bergen is al ruim twee eeuwen lang marktleider van Nederland als het gaat om het gieten van klokken. Voordat de familie in het pand trok aan de Provincialeweg, hadden zij een gieterij in de plaats Midwolda.

Locatie

Sinds 1987 is het museum in dit historische pand gevestigd, waarvan de originele gietkuil nog aanwezig is. Jaarlijks trekt het Klokkengieterijmuseum Heiligerlee enkele duizenden bezoekers en dagjesmensen.

Programma / activiteiten

Het Klokkengieterijmuseum Heiligerlee ligt aan de Provincialeweg 46, op een steenworp afstand van het prachtige centrum van Heiligerlee in de provincie Groningen. Het museum is goed bereikbaar, parkeren is gratis en er is een bushalte voor de deur.

Wie een bezoek brengt aan het Klokkengieterijmuseum Heiligerlee komt in een prachtig pand binnen en wordt hier ontvangen met een kop koffie. Daarna wordt er een filmpje getoond over hoe de klokken gegoten worden, gevolgd door een rondleiding door het oude fabriekspand. Bezoekers kunnen van tevoren aangeven of zij graag willen zien hoe één van de vrijwilligers een kleine klok gaat gieten. Daarnaast krijgen bezoekers ook zelf de kans om een unieke klok te maken.

Naast het feit dat hier verschillende klokken, carillons en torenuurwerken zijn te bewonderen, liggen hier in het Klokkengieterijmuseum ook antieke brandspuiten. Familie van Bergen maakte namelijk ook brandspuiten en het is zelfs voorgekomen dat de familie gehele brandweerauto´s heeft gemaakt.

Het Klokkengieterijmuseum Heiligerlee is eveneens geopend voor bruiloften en grote feesten. De gietkuil wordt dan omgetoverd tot een prachtige trouwlocatie of feestzaal.

Stats & tags


Heiligerlee, Groningen, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling