Introductie

Het Klompenmuseum Gebroeders Wietzes is een bijzonder museum dat een grote verscheidenheid aan klompen, schoeisel met houten zolen en klompenmakergereedschap toont. Hoewel de klomp nu bijna uit het Nederlandse straatbeeld is verdwenen, liep vijftig jaar geleden nog het grootste deel van de Nederlanders op deze houten schoenen. Een bezoekje aan het Klompenmuseum is een oer Hollands uitje, geschikt voor alle leeftijden.

Ga naar de website van Klompenmuseum Gebroeders Wietzes

Historie en populariteit

Het Klompenmuseum Gebroeders Wietzes is een museum vernoemd naar de laatste twee klompenmakers, Eiso en Egbert Wietzes uit Eelde. Deze personen maakten op een zeer vakkundige wijze klompen en verzamelden eveneens klompen uit de hele wereld. Na hun overlijden werd de collectie die zij hadden opgebouwd, bestaande uit klompen, schoeisel met houten zool en klompenmakergereedschappen, geschonken aan het museum. In de loop der jaren is ook de collectie van H.P. Bongers, hoogleraar uit Enschede hieraan toegevoegd. In 1990 heeft het museum met de Internationale collectie de deuren voor publiek geopend.

Locatie

Jaarlijks trekken honderden bezoekers naar het Klompenmuseum van de Gebroeders Wietzes. Het museum moet het vooral hebben van mond op mond reclame.

Programma / activiteiten

Het Klompenmuseum Gebroeders Wietzes is gelegen net buiten het centrum van Eelde, hoog in de provincie Drenthe op circa 10 kilometer ten zuiden van de stad Groningen. Parkeren is gratis en het museum is rolstoelvriendelijk.

Het Klompenmuseum Gebroeders Wietzes biedt een grote Internationale collectie met onder andere 2200 paar verschillende klompen en schoeisel met houten zolen uit maar liefst 43 landen. Leuk om te vermelden is dat dit de grootste en meest uitgebreide klompencollectie ter wereld is. Ook laat het museum bezoekers honderden verschillende gereedschappen zien, waarmee klompen gemaakt worden. Deze gereedschappen zijn afkomstig uit 7 verschillende Europese landen. Daarnaast zijn er enkele enkelvoudige machines uit 1920, vanuit Nederland, Duitsland en Frankrijk te bezichtigen. Natuurlijk mag ook het informatiemateriaal in de vorm van boeken, krantenknipsels, foto´s en films niet ontbreken in dit museum. De museumstukken worden getoond in verschillende exposities, waaronder de tentoonstellingen Werkplaats, Geschiedenis en Nederlandse klompen.

Naast de collectie die in het Klompenmuseum Gebroeders Wietzes wordt getoond, hebben bezoekers eveneens de mogelijkheid om hier een kop koffie of thee te nuttigen en kunnen zij een bezoek brengen aan de museumwinkel met een grote verscheidenheid aan souvenirs.

Daarnaast kunnen groepen en scholen bij het Klompenmuseum Gebroeders Wietzes terecht voor een rondleiding met een gids en is er voor de kinderen een leuke activiteit met de naam Chapeau! Sabot Francais. Kinderen kunnen gaan dan aan de slag met het maken van een eigen klompenkunstwerk.

Stats & tags


Eelde, Drenthe, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling