Introductie

Verscholen in de prachtige bossen van het Groningse Ter Apel ligt Klooster Ter Apel. De functie van klooster vervult het gebouw al sinds het einde van de zestiende eeuw niet meer. Desondanks heeft Klooster ter Apel wel nog steeds een religieuze en spirituele functie. Het klooster, dat op de UNESCO top 100 van meest bijzondere bouwwerken van Nederland staat, wordt daarnaast gebruikt als expositieruimte, als Museum voor Klooster- en Kerkgeschiedenis en als huwelijkslocatie.

Ga naar de website van Klooster Ter Apel

Historie en populariteit

Met de bouw van Klooster ter Apel is begonnen in 1465. De bouw duurde tot 1561 waarna het nog iets meer dan dertig jaar zijn functie behield. Daarna kwam het klooster in handen van de stad Groningen. Hoge onderhoudskosten zorgden voor verval en tot 1930 zijn er veel aanpassingen gedaan aan het gebouw die niet overeenkomen met de oorspronkelijke staat. In 1930 werd gelukkig het licht gezien en besloot de stad tot een grondige restauratie van het prachtige klooster. De laatste restauratie annex uitbreiding dateert uit het begin van de eenentwintigste eeuw.

Locatie

In Ter Apel zelf is het klooster het absolute hoogtepunt. Wie naast het bezichtigen van het klooster nog andere activiteiten wil ontplooien, kan wellicht slagen in Emmen, dat een kleine twintig kilometer verder ligt. Emmen geniet vooral bekendheid vanwege Dierenpark Emmen, voorheen Noorder Dierenpark. Maar meer in een lijn met een bezichtiging van het klooster ligt een bezoek aan het Veenpark. Het Veenpark is het grootste museum van ons land. Dit openluchtmuseum met een omvang van 160 hectare vertelt het verhaal van Drentse veenkoloniën.

Programma / activiteiten

In het klooster zelf is voldoende te beleven. De beste manier om het klooster en het kloosterleven te ontdekken is aan de hand van een rondleiding onder leiding van deskundige gidsen. Daarnaast worden er het gehele jaar door diverse tentoonstellingen georganiseerd. Op de website staat de meest actuele agenda, maar ook voor andere bezoekersinformatie biedt de uitgebreide website uitkomst.

Stats & tags


Ter Apel, Groningen, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling