Introductie

Ooit was de Cisterciënzer Sint Bernardusabdij in Aduard bekend in heel Europa, maar helaas is alleen de oude ziekenzaal bewaard gebleven. Gelukkig kunt u in het museum Sint Bernardushof, ook wel bekend als het Kloostermuseum Aduard, alles te weten komen over het vroegere kloosterleven.

Ga naar de website van Kloostermuseum Aduard

Historie en populariteit

In 1192 zag een groep monniken onder leiding van abt Wybrandus ‘lichtende verschijnselen’ bij een oude wierde, op zo’n 10 kilometer afstand van Groningen. De monniken zagen dit als teken voor het vestigen van een kloostercomplex, dat rond 1300 klaar was. Eeuwenlang hebben de monniken moeten strijden tegen het water en ze groeven zelfs het Aduarderdiep, dat tegenwoordig nog altijd wordt gebruikt door de scheepvaart. Later speelde het klooster een belangrijke rol bij de verspreiding van het humanisme, maar tijdens de Reformatie in 1594 werden alle kloosters in Groningen afgeschaft. Van het klooster in Aduard bleef alleen de voormalige ziekenzaal over.

Locatie

Museum Sint Bernardushof bevindt zich in een huis dat gebouwd werd rond 1600, aan de Hofstraat in Aduard. Bezoekers kunnen parkeren in de buurt van het museum.

Programma / activiteiten

Bezoekers van het museum Sint Bernardushof worden vriendelijk verwelkomd met een persoonlijke ontvangst. Vervolgens worden ze rondgeleid door het museum langs de sporen van het kloosterverleden. Een bezoek wordt altijd afgesloten met een kijkje in de vroegere ziekenzaal in de huidige abdijkerk. Ieder jaar worden er bovendien speciale thema-exposities georganiseerd. Na uw bezoek kunt u terecht in de museumwinkel, waar onder meer boeken en aardewerk worden verkocht. In de museumtuin kunt u tot slot nagenieten onder het genot van thee of koffie. In deze tuin staat bovendien een steenoven om kloostermoppen mee te bakken, op dezelfde manier als de monniken vroeger deden.

Stats & tags


Aduard, Groningen, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling