Introductie

Het Korendragershuisje Franeker is het kleinste museum van Franeker. Bezoekers kunnen gratis een bezoekje brengen aan dit unieke museum. Doorlopend is er een vaste tentoonstelling te bezichtigen, welke in het teken staat van de landbouw en dan vooral over de historie van vlas en granen.

Ga naar de website van Korendragershuisje Franeker

Historie en populariteit

Daarnaast kunnen bezoekers via een Friese landbouwfilm een goed beeld krijgen van het werk van de Korendragers en is er te zien hoe het vroegere meten en wegen van graan in zijn werk ging. Wie Franeker bezoekt, mag zeker dit pittoreske Korendragershuisje niet voorbij lopen.

Locatie

Het Korendragershuisje Franeker, dat ook wel zakkendragershuisje wordt genoemd, werd voor het Gilde der Koren- en Zakkendragers in 1634 in laat renaissance stijl gebouwd. De in de stad Franeker aangevoerde peulvruchten, granen, wijnen en bieren werden hier getransporteerd en gecontroleerd. In 1924 en 1975 onderging het Korendragershuisje Franeker tot twee keer toe een grondige restauratie.

Programma / activiteiten

Het Korendragershuisje is populair bij iedereen die op bezoek is in deze stad, maar ook bij andere belangstellenden en bij scholen voor lesmateriaal.

Het Korendragershuisje, het piepkleine museum van Franeker, is gelegen in de provincie Friesland en zowel met eigen auto prima te bereiken, alsook met het openbaar vervoer.

Het Korendragershuisje Franeker is vrij toegankelijk voor iedereen en wordt geheel gerund door vrijwilligers. In het Korendragershuisje werd vroeger het graan gewogen. Dit graan werd vanuit de schepen naar het huisje gebracht door de zogeheten dragers. Bezoekers krijgen een helder beeld, aan de hand van een doorlopende vaste expositie in het huisje, over de landbouw in het verleden. Er wordt veel duidelijk over met name graan en vlas, maar ook de werking van het meten en wegen komt aan bod.

De Friese landbouwfilm biedt historische beelden en geeft een goede indruk over de ontwikkeling en het ontstaan van de akkerbouw in Noordwest Friesland. Bezoekers kunnen ook gebruik maken van een audiotour, die beschikbaar wordt gesteld door het Korendragershuisje Franeker.

Stats & tags


Franeker, Friesland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling