Introductie

Het Kruideniers Museum, Betje Boerhave is gelegen midden in de binnenstad van Utrecht. Het kleine, oude pand dat dienst doet als kruidenier beschikt over allerlei objecten en items die met het kruideniersbedrijf van vroeger te maken hebben. Behalve de vele kruideniersattributen die vroegere tijden laten herleven, biedt het winkeltje overheerlijke snoepjes afkomstig uit grootmoeders tijd. Iedereen die Utrecht een bezoek brengt, mag Betje Boerhave, ofwel het Kruideniers Museum zeker niet voorbij lopen.

Ga naar de website van Kruideniersmuseum

Historie en populariteit

Het handelen in levensmiddelen gaat heel lang terug, al tot onder meer het Romeinse Rijk. Ons land stond bekend om zijn handelsnatie, want al sinds mensenheugenis zijn markten, venters en marskramers een vertrouwd straatbeeld. Zo rond de 19e eeuw trad vernieuwing in. Er volgde een grote trek naar steden en het aantal kruideniers rukte op. Het assortiment onderging verschillende veranderingen. Moderne alternatieven namen de plaats in van producten en de verpakte artikelen werden geboren. Ook de inrichting van de winkel onderging een metamorfose, want zien deed kopen.

Locatie

De samenwerking tussen groothandels en zelfstandige kruideniers kreeg steeds grotere vormen en een Vakopleiding Kruideniersbedrijf werd verplicht gesteld. De eerste zelfbedieningswinkel, de voorloper van de supermarkt werd in Nijmegen in 1948 geopend en al snel volgden meerdere winkels. De kruideniersbedrijven kregen het steeds moeilijker en steeds meer ondernemers werden genoodzaakt de deuren te sluiten.

Programma / activiteiten

Het Kruideniers Museum wil het kruideniersbedrijf levendig houden. Veel mensen nemen dan ook graag een kijkje in dit nostalgische winkeltje.

Het Kruideniers Museum is gevestigd in een 17e eeuws pand aan een binnenplaats in het centrum van Utrecht. Goed bereikbaar met eigen vervoer, alsook met het openbaar vervoer.

Het Kruideniers Museum is altijd een bedrijfspand geweest en bestaat vandaag de dag uit een winkeltje en uit een tentoonstellingsruimte. De sfeervolle winkel biedt een breed aanbod aan nostalgische koopwaar zoals overheerlijk snoep uit grootmoeders tijd. In de tentoonstellingsruimte kan de bezoeker kennis maken met allerlei attributen die te maken hebben met het vroegere kruideniersbedrijf.

Het Kruideniers Museum, ook wel bekend onder de naam Betje Boerhaven, draait dankzij particulieren giften en de toegang is gratis. Een bezoekje aan het Kruideniers Museum is prima te combineren met onder meer een middagje winkelen of een gezellig boottochtje door de grachten.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling