Introductie

De klassieke haan op de kerktoren, een vertrouwd beeld in Nederland. Een hen op het nok van het koordak komt echter minder voor. En de combinatie van haan en hen maakt dat de Lambertikerk in Zelhem een unieke kerk is in ons land. Een prachtige kerk met een roerig verleden.

Ga naar de website van Lambertikerk Zelhem

Historie en populariteit

Zelhem wordt al in het begin van de negende eeuw genoemd in een document. Dan wordt ook op de huidige plek waar nu de Lambertikerk staat een kerkgebouw neergezet door de zendeling Liudger. Vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog heeft de Lambertikerk het zwaar te verduren gehad. Documenten laten zien dat door toedoen van het Staatse leger de dan nog katholieke kerk tot op de grond toe afbrand. De kerk wordt echter weer opgebouwd met als voorlopig hoogtepunt de plaatsing van de hen op het koordak in 2010.

Locatie

Zelhem noemt zichzelf het ‘Groene hart van de Achterhoek’. En een ieder die Zelhem wel eens bezocht heeft kan beamen dat de Zelhemmers zich die naam niet voor niets hebben aangemeten. Zelhem is een mooie plaats met een prettig dorps en groen karakter. Een bijzondere traditie is het luiden van de papklok ’s avonds om negen uur. Het luiden van de papklok was vroeger het teken dat de arbeid op het land er op zat voor die dag en dat er thuis pap gegeten moest worden. Maar wat Zelhem echt bijzonder maakt is de centrale plek die het dorp inneemt in de prachtige Achterhoek. De Achterhoek, beroemd vanwege het afwisselende landschap van bossen en velden, uitgestrekte vergezichten over landerijen, spreekt bij veel toeristen tot de verbeelding. Zelhem is dan ook een populaire bestemming voor wandel- en fietstoeristen. Het dorp ligt aan het lange afstand wandelpad het Pieterpad.

Programma / activiteiten

Buiten de dienst om is de kerk dagelijks opengesteld van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 en 19.00 uur. In de zomermaanden vindt er een expositie plaats van beeldende kunst.

Stats & tags


Zelhem, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling