Introductie

In het Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude krijgen bezoekers het drukke bestaan van de Amelander boeren te zien. Niet alleen het leven als boer, maar eveneens het leven als jager, visser en jutter wordt hier in beeld gebracht. Strandvondsten, oude werktuigen en een bezoekje aan een scheepswrak, het is allemaal te vinden in het museum Swartwoude dat deel uitmaakt van de Amelander Musea. Daarnaast kan er een rondrit worden gemaakt met een echte authentieke Jan Plezier, paard en wagen. Daarom is het Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude uitermate geschikt voor jong en oud, evenals voor familiedagen.

Ga naar de website van Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude

Historie en populariteit

Het museumcomplex Swartwoude bestaat uit twee gebouwen. Een karakteristieke gerestaureerde boerderij uit eind 1700, die in 1989 geheel is gebouwd in de stijl en vorm, zoals we hem nu kennen. Daarnaast is er nog een wat nieuwer gebouw dat dient als tentoonstellingsruimte. In april 1992 opende het museum Swartwoude haar deuren voor bezoekers en kunnen zij sindsdien een kijkje nemen in het leven van de boeren op het oude eiland Ameland.

Locatie

Het Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude bevindt zich in het plaatsje Buren op het eiland Ameland, dat deel uitmaakt van de Waddeneilanden en per boot te bereiken is.

Programma / activiteiten

Het Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude geeft bezoekers een kijkje in het leven van de vroegere Amelander boeren, die hun vak als boer veelal combineerden met dat van jager, jutter en visser. De expositie bestaat uit landbouw en jutten. Het landbouwdeel is een soort van levend museum, waar naast oude werktuigen ook kalveren, geiten, paarden, kippen en varkens los rond lopen. De boerderij laat zien hoe er in de periode rond 1890-1900 gewerkt werd.

In het juttersgedeelte is een grote uiteenlopende collectie strandvondsten te bewonderen die door de eeuwen heen verzameld zijn vanaf het strand. Daarnaast kunnen bezoekers een wandeling door een scheepswrak maken en in de zomermaanden worden er diverse rondritten met paard en wagen, de Jan Plezier, georganiseerd. Hierbij worden dorpjes, het recreatiegebied De Vleijen en de molen van Nes aangedaan.

Stats & tags


Buren, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling