Introductie

Landgoed de Hamert is een ruim 1000 hectare groot gebied, gelegen tussen de Maas en de Duitse grens. Het landgoed tussen Wellerlooi en Arcen bestaat uit een variatie aan landschapstypen. Van droge loof- en naaldbossen, hoogveen, heidevelden en weiden tot aan vennen, akkers en snelstromende beekjes. Het gebied is een onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen en is voor wandel- en natuurliefhebbers een waar paradijs. Er zijn diverse wandelroutes aangelegd, alsook een invaliden wandelroute, die bezoekers meenemen door de afwisseling van landschappen in het gebied Landgoed de Hamert.

Ga naar de website van Landgoed de Hamert

Historie en populariteit

Op Landgoed de Hamert dateren de eerste sporen van bewoning uit 2000 jaar voor Christus. Dit betrof een grafveld met circa 100 heuvels aan de oostzijde. Dit veld ging verloren door afgraving en ontginning. De huidige, centraal gelegen grafheuvel, dateert uit de oudste periode en heeft in 1992 een grondige restauratie ondergaan. Ook de wegen in het gebied geven een duidelijk spoor van de geschiedenis. Zo was de weg Venlo- Nijmegen in de Romeinse tijd al aanwezig.

Locatie

Het landschap bos en heide is ontstaan door landbouwkundig gebruik zoals steken van plaggen en begrazing. In 1961 werden van het Landgoed de Hamert de eerste delen aangekocht door het Limburgs Landschap. Zij hadden en hebben nog steeds als doel één van de grootste en mooiste Limburgse heidegebieden veilig te stellen voor de toekomst. Jaarlijks mag het Landgoed de Hamert vele bezoekers verwelkomen.

Programma / activiteiten

Landgoed de Hamert is gelegen tussen de dorpen Wellerlooi en Arcen, gemeente Bergen in de provincie Limburg. Het gebied is goed bereikbaar met eigen vervoer. Wie met het openbaar vervoer komt, kan vanuit Venlo of Nijmegen de bus te nemen tot aan Hostellerie de Hamert.

Het Landgoed de Hamert leent zich uitstekend voor recreatie. De paden zijn voor wandelaars vrij toegankelijk. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet die lopen door het bos- en heidegebied. Eén daarvan is de invaliden wandelroute. Verschillende routes starten vanaf het pannenkoekenhuis en onderweg komen wandelaars diverse schuilhutten en picknickplaatsen tegen, die kunnen dienen als rustplaats. Het gebied kan eveneens worden bezocht te paard, want door het gebied lopen tevens enkele ruiter routes.

Landgoed de Hamert is onderdeel van het Nationaal Park de Maasduinen en boeiend voor vrijwel alle leeftijden.

Stats & tags


Wellerlooi, Limburg, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling