Gesloten, niet meer te bezoeken

Introductie

Landgoed Wielbergen is een bijzonder fraai landgoed in Angerlo, onder de rook van Doesburg. Een museum, een theeschenkerij, een unieke trouw- en vergaderlocatie, een vakantiewoning en een cadeauwinkel waarin producten gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking worden verkocht. Dat is er zo in een notendop te vinden op het landgoed dat in 1869 op de oostelijke oever van de IJssel is gebouwd.

Ga naar de website van Landgoed Wielbergen

Historie en populariteit

Verantwoordelijk voor de bouw van het landgoed was de bekende architect Lucas Hermanus Eberson. Eberson, wiens ontwerp voor het hoofdstedelijke Rijksmuseum in 1866 nog als winnaar uit de bus kwam om vervolgens nooit gerealiseerd te worden, kreeg in 1869 de opdracht van Carel Marie baron Brantsen. Landgoed Wielbergen bleef na voltooiing bijna een eeuw in het bezit van de familie. Daarna kwam het in het bezit van de Brantsen stichting.

Locatie

Landgoed Wielbergen ligt in het Gelderse Angerlo aan de oostelijke oever van de IJssel en net onder de monding van de Oude IJssel in wat misschien wel de mooiste rivier van Nederland is. Niet ver van Angerlo ligt Arnhem en dichterbij liggen pittoreske IJsselstadjes als Doesburg en Bronkhorst. Angerlo zelf is een aangenaam dorpje met iets meer dan duizend inwoners. Doesburg, dat aan de andere kant van de Oude IJssel ligt heeft echter meer te bieden. Het stadje staat bekend om zijn mosterd, dat er al sinds eind vijftiende eeuw geproduceerd wordt. Een speciaal mosterdmuseum vertelt het verhaal van de Doesburgsche mosterd. Maar ook naast de mosterd kent het Hanzestadje, dat in 1237 stadsrechten kreeg, een rijke historie. De vele Rijksmonumenten zijn hier een stille getuige van. Bezienswaardigheden als het prachtige Waaggebouw en het laatgotische Stadhuis van Doesburg zijn slechts enkele voorbeelden. Dorstig van de stadswandeling? In de oudste horecagelegenheid van ons land, Stadsbierhuys de Waag, kun je de dorst laven. Op de menukaart prijkt een hamburger die landelijke bekendheid geniet en een bezoek aan Doesburg is eigenlijk niet compleet zonder een hap van dit broodje.

Programma / activiteiten

Museum Evenbeeld, dat op de eerste verdieping van landgoed Wielbergen gevestigd is, geeft een bijzondere kijk op de belevingswereld van mensen met een verstandelijke beperking. Het museum kan bezocht worden op afspraak. Meer informatie vind je op de website van het landgoed.

Stats & tags


Angerlo, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling