Introductie

Landschap Waterland laat mensen proeven van de echte Oudhollandse sfeer. Dit gebied tussen Amsterdam, Zaandam en Hoorn voert bezoekers als het ware terug in de tijd. In dit veenweidelandschap kan heerlijk gewandeld, gefietst en gevaren worden. Ondertussen kan men genieten van het prachtige uitzicht. Met zijn authentieke stolpboerderijen en gezellige Zuiderzeeplaatsjes in de door Landschap Waterland behouden rustieke sfeer, hoeft men zich geen seconde te vervelen!

Ga naar de website van Landschap Waterland

Historie en populariteit

De geschiedenis van Landschap Waterland gaat terug tot 1983. Landschap Waterland is een samenwerkingsverband van diverse gemeenten in de provincie Noord-Holland, waaronder de gemeenten Edam-Volendam, Zaanstad en Purmerend. Het werd opgericht als Recreatieschap Waterland en had tot doel een recreatieplan voor dit prachtige gebied op te stellen. Het plan omvatte onder andere het aanleggen van een recreatieve infrastructuur van fiets-, wandel- en skatepaden en het zorgdragen voor de financiering van projecten met behulp van subsidie van Nationaal Landschap Waterland. Deze projecten zorgden voor het in stand houden van het karakteristieke landschap. In 1988 werd dit plan uitgevoerd. In 1996 veranderde de naam van het samenwerkingsorgaan in Landschap Waterland. Landschap Waterland wil bezoekers, die in groten getale naar het gebied komen, laten genieten van het prachtige oer-Hollandse landschap.

Locatie

Landschap Waterland omvat het gebied tussen Amsterdam, Hoorn en Zaandam. Vanuit Amsterdam, Zaandam, Purmerend en Hoorn zijn de gebieden Waterland en de Zaanstreek goed bereikbaar per bus. Er zijn in het gebied diverse gratis parkeerplaatsen te vinden die speciaal bestemd zijn voor recreanten. Landschap Waterland duidt deze plaatsen aan als zogenaamde Top’s (Toeristische Overstappunten).

Programma / activiteiten

Landschap Waterland laat bezoekers genieten van het prachtige Hollandse land van de gebieden Waterland en de Zaanstreek. Men vindt hier onder meer oude boerderijen, dijkjes, weilanden en niet te vergeten de gezellige dorpjes en stadjes langs de voormalige Zuiderzee, waar in sommige straatjes de tijd stil lijkt te staan.

Op diverse manieren kunnen bezoekers genieten van het gebied. Op de fiets, wandelend, met de boot of op skeelers. Mooie plekken om even neer te strijken en te genieten van een hapje of drankje zijn duidelijk aangegeven. Bezoekers kunnen er uiteraard voor kiezen om de rust van de natuur te combineren met een bezoekje aan een gezellig en bruisend Zuiderzeedorpje. Een dagje, of een langer verblijf in het veenweidelandschap met adembenemend mooie natuurreservaten van Landschap Waterland, is beslist een aanrader.

Stats & tags


Oostzaan, Noord-Holland, Nederland
Dieren & Natuur, Recreatiegebieden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling