Introductie

Stichting Rijssens Leemspoor vertelt de geschiedenis van de baksteenindustrie en dan met name hoe de grondstoffen van winplaats naar fabriek vervoerd werden. Bezoekers kunnen in de prachtige bosrijke omgeving een ritje maken over de smalspoorbaan in prachtige authentieke rijtuigen, op weg naar de uitzonderlijke collectie smalspoormaterieel, bestaande uit onder meer diverse diesels, een stoomlocomotief en werkmaterieel. Ook rolstoelgebruikers kunnen in een rijtuig. Rijssens Leemspoor is een leerzaam en “groen” uitje voor jong en oud.

Ga naar de website van Leemspoor

Historie en populariteit

Smalspoorbanen zoals het Rijssens Leemspoor waren ongeveer 100 jaar geleden geen uitzondering. Het was in en om Rijssen een veelgebruikte vorm van transport van zand en klei. Door veelvuldig gebruik was er een uitgebreid smalspoornet ontstaan, met een totale lengte van ongeveer twaalf kilometer. Vanuit de groeve werd de klei op deze manier naar de fabriek getransporteerd. Voor die tijd maakte men gebruik van paard en wagen. Omdat de fabrieken groeiden, werden de afstanden waarover de grondstoffen moesten worden vervoerd steeds groter en moest er een andere vorm van transport verzonnen worden.

Locatie

Van de klei werden bouwstenen en dakpannen gebakken. In de hoogtijdagen waren er in Rijssen 25 dakpannen- en steenfabrieken gevestigd. Halverwege de vorige eeuw waren dat er nog vier. Om de cultuurhistorische waarde te behouden, werd een stichting opgericht. Stichting Rijssens Leemspoor heeft een prachtige collectie smalspoormaterieel waar jaarlijks veel belangstellenden op af komen.

Programma / activiteiten

Het Rijssens Leemspoor ligt in een bosrijke omgeving, aan de voet van de Rijsserberg in het plaatsje Rijssen, in de provincie Overijssel. Instappen is mogelijk bij de parkeerplaats van sportcomplex De Koerbelt of aan de Markeloseweg 78B. Er is voor bezoekers voldoende parkeergelegenheid. Het Rijssens Leemspoor is tevens goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor openingstijden en de dienstregeling, raadpleeg de website.

Het tempo waarin het rijtuig bezoekers over het Rijssens Leemspoor verplaatst, is niet hoog, maar des te meer is het genieten van de bosrijke omgeving. Bij het gezellige eindstation kunnen bezoekers de fraaie locomotieven bewonderen. De verzameling bestaat uit een stoomlocomotief, enkele diesellocomotieven en diverse personen- en goederentreinen. Daarnaast zijn er verschillende werktreinen en kiepkarren te bezichtigen. In een loods wordt uitgebeeld hoe het materieel gerestaureerd wordt. Vol trots laten medewerkers een replica van de Dolberg segmentdraaischijf zien. Een nog volop in bedrijf zijnde, originele driewegwissel en een rolbrug behoren ook tot de schatten van het museum. Er is tevens een souvenirwinkeltje. Voor de echte treinliefhebber, maar ook voor mensen die minder binding met treinen hebben, is Het Rijssens Leemspoor een echte must-see.

Stats & tags


Rijssen, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling