Introductie

Prachtige wandelroutes en uitgestrekte fietsroutes langs vennetjes en zandverstuivingen, langs heidevelden en beekdalen en dwars door dik bebost landschap. Dat is natuurgebied Leenderbos. Samen met de aangrenzende ‘Groote Heide’ vormt het Leenderbos een uniek stukje natuur in het grotendeels ontgonnen zuidoosten van Brabant. Onder de rook van Eindhoven, tegen Valkenswaard aan, biedt Leenderbos een uitstekende mogelijkheid te ontsnappen aan de drukte van alle dag.

Ga naar de website van Leenderbos

Historie en populariteit

Zoals de meeste heidevelden vinden ook het Leenderbos en de Groote Heide hun oorsprong in de periode tussen pak hem beet tienduizend en honderdduizend jaar geleden. Vanaf de middeleeuwen tot aan het begin van de twintigste eeuw bestond het gehele gebied, dat strekt van de Belgische grens tot aan de zuidkant van Eindhoven, uit heide. Pas in de jaren dertig van de vorige eeuw, wanneer ons land in de ban is van de crisis die uiteindelijk tot de Tweede Wereldoorlog zal leiden, wordt het Leenderbos in het kader van de tewerkstelling vol geplant met naaldbomen. Deels is het hout voor de mijnbouw bestemd, deels voor doeleinden waar kwalitatief beter hout voor wordt gevraagd. Met als gevolg dat het deel wat ooit voor de mijnbouw bestemd was niet langer geschikt is voor houtkap.

Locatie

Belangrijkste uitvalsbasis voor het Leenderbos is Valkenswaard. Het dorp dankt zijn naam aan de invloed van de valkeniers die tussen 1650 en 1855 van het uitgestrekte heidelandschap gebruik maakten om hun professie uit te oefenen. Tegenwoordig is er in Valkenswaard een museum gewijd aan de valkerij. In hetzelfde gebouw zetelt ook het Sigarenmakers Museum. Sigaren vormden immers eveneens een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van Valkenswaard.

Programma / activiteiten

Het Leenderbos en de Groote Heide zijn zeer geliefde natuurgebieden onder de vogelaars. In het Soerendonkse Goor is een hut speciaal voor vogelaars gerealiseerd van waaruit op een goede avond zelfs de roerdomp kan worden gespot. Overigens is het natuurgebied ook voor rolstoelers redelijk toegankelijk.

Stats & tags


Leende, Noord-Brabant, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling