Introductie

Leiden is misschien wel één van Nederlands best bewaarde geheimen. De stad is vooral bekend als studentenstad, maar heeft zoveel meer te bieden. De Sleutelstad, zoals Leiden genoemd wordt, biedt onderdak aan de oudste universiteit van ons land en heeft daarnaast een rijke geschiedenis, waarvan de oude binnenstad met zijn vele monumentale bouwwerken, hofjes, nauwe straatjes en grachten nog steeds het levende bewijs is.

Ga naar de website van Leiden

Historie en populariteit

Leiden kreeg stadsrechten in 1266, maar voor de ontstaansgeschiedenis van de stad moeten we nog vierhonderd jaar verder terug in de tijd. Rond 860 wordt de stad voor het eerst genoemd. Een belangrijke rol speelde de stad in de Tachtigjarige Oorlog, toen het maar liefst een jaar werd belegerd door het Spaanse leger. Uiteindelijk zorgde het hoge water als gevolg van het doorsteken van de dijken rondom Leiden voor de aftocht van de Spanjaarden. De Geuzen wisten de stad vervolgens op platte schepen te bereiken en overlaadden de Leidenaren met haring en wittebrood. Een heldenontvangst viel hen ten deel en nog steeds wordt dit heugelijke feit op 2 en 3 oktober tijdens het Leids Ontzet uitgebreid gevierd.

Bezienswaardigheden

Naast een groot aantal monumentale gebouwen, pittoreske hofjes, nauwe straatjes en prachtige grachten beschikt Leiden ook over een groot aantal bijzondere musea. Naturalis, Hortus botanicus Leiden, Museum Boerhaave, Rijksmuseum van Oudheden, Museum Volkenkunde, SieboldHuis en Museum De Lakenhal zijn de bekendste. En deze musea zijn tijdens de Museumnacht Leiden ook nog eens ’s avonds geopend, waarbij niet alleen de collectie centraal staat, maar ook theater en muziek een belangrijke rol spelen.

Evenementen

Het Leids Ontzet is Leidens grootste evenement. De herdenking begint traditioneel met het uitdelen van gratis haring en wittebrood. Andere traditionele onderdelen zijn de hutspotmaaltijd, de kermis, de vuurwerkshow en de grote optocht. Daarnaast zijn er door de hele stad heen tal van culturele en muzikale evenementen die de stad op zijn grondvesten doen schudden. Andere bekende evenementen zijn het Leids Cabaret Festival en het Leids Film Festival. De eerste heeft reeds vele bekende cabaretiers voortgebracht als Andre Manuel, Kees Torn en Wim Helsen. De tweede brengt zes dagen lang niets anders dan films, waaronder ook ieder jaar weer bijzondere premières.

Stats & tags


Leiden, Zuid-Holland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling