Introductie

Het Nederlands Letterkundig Museum is helemaal gericht op Nederlandse auteurs vanaf 1750. Gevestigd in de Koninklijke Bibliotheek van Den Haag en onderdeel van het Kinderboekenmuseum, is het museum hét instituut van het literaire erfgoed. Aan de hand van evenementen, tentoonstellingen en publicaties wordt de wereld en het persoonlijke leven van de Nederlandse schrijver en zijn werk toegankelijk gemaakt.

Ga naar de website van Letterkundig Museum

Historie en populariteit

De collectie omvat de belangrijkste en grootste schrijversdocumenten van Nederland zoals brieven, handschriften, portretten, voorwerpen, illustraties, aantekeningen en foto’s. Alles wat te maken heeft met schrijven en auteurs wordt in het Letterkundig Museum verzameld.

Locatie

Het Letterkundig Museum heeft in 1954 voor het eerst de deuren voor publiek geopend. De oorsprong van de collectie vond het museum in de Letterkundige Verzameling van de Gemeente Den Haag. Deze groeide door de jaren heen gestaag. Het museum verhuisde in 1965 en startte toen met de eerste permanente expositie. Dit pand werd al snel te klein door de constante toestroom van schrijversarchieven. Daarom verhuisde het museum begin jaren ’80 naar de huidige locatie, het Koninklijke Bibliotheek complex.

Programma / activiteiten

Het museum ontwikkelde zich tot een literair centrum en werd begin jaren ’90 uitgebreid met het Kinderboekenmuseum. Vanaf 2007 onderging het museum een grootschalige renovatie en in 2010 vond de heropening plaats. Veel bezoekers van alle leeftijden combineren een bezoek aan het Kinderboekenmuseum met het Letterkundig Museum.

Het Letterkundig Museum is gelegen in Den Haag, provincie Zuid Holland in het Koninklijke Bibliotheek gebouw. Het pand is centraal gelegen tussen de Utrechtsebaan, winkelcentrum Babylon en Station Den Haag Centraal. Bezoekers lopen in 1 minuut vanaf het Station naar het museum en parkeren kan in de nabijgelegen betaalde parkeergarages.

In het Letterkundig Museum kunnen bezoekers letterlijk dwalen door de wereld van de literatuur. Er zijn vaste tentoonstellingen zoals de Nationale Schrijversgalerij en Het Pantheon. De collectie omvat onder meer schrijversportretten, jeugdboekenillustraties, liefdesbrieven, tekeningen, foto’s, schilderijen en manuscripten.

Alles wat te maken heeft met het persoonlijke leven van de schrijvers en hun schrijverswerk is in het museum te zien. Er worden in het museum evenementen en publicaties georganiseerd en bovendien wordt jaarlijks in het Letterkundig Museum de P.C. Hooft-prijs voor letterkunde uitgereikt.

Stats & tags


Den Haag, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling