Introductie

Het Liberty Park is een bosrijk park met een oorlogsmuseum waarin bezoekers onder meer de bezetting en de vervolging beleven. Maar ook het verzet, D-Day en uiteraard de Slag om Overloon die plaatsvond toen Zuid Nederland werd bevrijd, is in dit mooie park te ervaren. Bezoekers worden uitgenodigd en geprikkeld om stil te staan en mee te denken over de onderdrukking en de oorlog. Hoe ver mag iemand gaan als het gaat om het beschermen en indien nodig het heroveren van vrijheid? In het Liberty Park in Overloon zien, beleven en voelen bezoekers het zelf.

Ga naar de website van Liberty Park

Historie en populariteit

Overloon werd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, omstreeks 1944, bijna helemaal verwoest tijdens de Slag om Overloon. Dit was een tiendaagse tankslag die werd gestreden tussen een Amerikaanse tankdivisie en het Duitse leger dat probeerde de overtocht over de Maas van de geallieerden tegen te houden. Op 14 oktober 1944 werd Overloon bevrijd, terwijl de gevechten nog enige dagen aanhielden. Dit was de beweegreden voor het oprichten van een museum, het Oorlogsmuseum. Later werd dit het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum en tot slot werd het museum omgedoopt in het Liberty Park. Jaarlijks mag het museum veel belangstellenden, scholen en veteranen verwelkomen.

Locatie

Het Liberty Park is gelegen in Overloon, een dorpje in de gemeente Boxmeer, aan de rand van Peel in de provincie Noord Brabant. Het museum is prima bereikbaar met eigen vervoer en wie met het openbaar vervoer komt, kan met de bus of lijn-taxi Overloon bereiken.

Programma / activiteiten

Liberty Park biedt bezoekers diverse rondleidingen zoals de binnenrondleiding door het Marshal Museum en het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum. Er zijn speciale Dagelijkse Levenvertellingen, waarin een gids laat zien aan de hand van authentieke objecten hoe men in de oorlogstijd weerstand kon bieden aan alle tekorten. Er zijn diverse tentoonstellingen en in het documentatiecentrum is veel informatie te vinden over de Tweede Wereldoorlog.

Het museum beschikt over een museumwinkel met een assortiment boeken en dvd’s die in het teken van de Tweede Wereldoorlog staan, maar ook kleding, ansichtkaarten en souvenirs zijn hier te koop. Tijdens een bezoek kan men gebruik maken van het museumcafé, het park en het terras. Het Liberty Park leent zich bovendien uitstekend voor evenementen zoals een jaarmarkt.

Stats & tags


Overloon, Noord-Brabant, Nederland
Musea, Oorlogsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling