Introductie

De bezoeker van het Limburgs Museum in Venlo staat een verrassende ontdekkingstocht door de tijd heen te wachten. Van prehistorie tot het nu en heden wordt het verhaal over de geschiedenis, de tradities en de leefstijlen van Limburg op een aantrekkelijke manier verteld. En daarmee is het museum leuk voor alle leeftijden.

Ga naar de website van Limburgs Museum

Historie en populariteit

Niemand minder dan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet opende het Limburgs Museum in 2000. Het gebouw, dat in het prachtige Venlose stadspark het Julianapark staat, is ontworpen door de in Venlo geboren architect Jeanne Dekkers. Jaarlijks wordt het Limburgs museum door ongeveer 42.500 mensen bezocht. Maar het museum benadrukt dat niet alleen het aantal fysieke bezoekers telt. Ook via de website wordt het verhaal van Limburg verteld en gretig afgenomen.

Locatie

Zoals gezegd is het Limburgs Museum ontworpen door Jeanne Dekkers. Het gebouw bestaat uit twee hoofdelementen die elk hun eigen functies hebben. In het transparante gedeelte van het museum bevinden zich kantoren, vergaderzalen en een restaurant. Het gesloten deel van het museum wordt gebruikt als expositieruimte voor de vaste en wisselende tentoonstellingen. Het museum staat op een historische plek, namelijk daar waar ooit de stadsmuren en vestingwerken van de stad Venlo stonden. Daarna werd het terrein gebruikt als rangeerterrein en na de Tweede Wereldoorlog werd het Julianapark aangelegd. Aan de zijde van het station staat ook nog het oudste tankstation van Nederland. Hoewel niet meer in functie heeft Jeanne Dekkers dit tankstation, evenals alle andere historische componenten van de grond waarop het museum is gebouwd meegenomen. Met als bijzonder resultaat het huidige prachtige onderkomen van het Limburgs Museum.

Programma / activiteiten

Het hele jaar door worden er tal van activiteiten georganiseerd in het Limburgs Museum. Zo is er iedere laatste zondag van de maand een gratis rondleiding. Daarnaast zijn er een groot aantal vaste exposities, waaronder ‘Jager wordt boer’, ‘Boeren en militairen op de grens’ en ‘Limburg ontstaat…steeds opnieuw’.

Stats & tags


Venlo, Limburg, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling