Introductie

De Lochemse Berg behoort samen met de Kale Berg tot de twee hoge beboste heuvels. Beide heuvels zijn circa vijftig meter hoog en met oude grove dennenbomen begroeid. Tussen de heuvels in bevinden zich weilanden, akkers en houtwallen. Wie bovenop de berg staat kan genieten van schitterende vergezichten.

Ga naar de website van Lochemse Berg

Historie en populariteit

Tussen de heuveltoppen bevindt zich een kwelplek, de Duivelskolk. Volgens overlevering kan men in de bekende Witte Wievenkoele streek gedurende de avond en nacht ‘wieven’ tegenkomen. Deze laten mensen met een rein geweten met rust, maar zijn voor boosdoeners een ware nachtmerrie.

Locatie

De Lochemse Berg is overdag een gevarieerd gebied waar wandelaars, ruiters en fietsers zich prima kunnen vermaken.

Programma / activiteiten

De heuvels, waaronder de Lochemse Berg, zijn een overblijfsel van een stuwwal die is opgestuwd door het landijs tijdens de voorlaatste ijstijd. Daarna is de stuwwal onder het landijs terechtgekomen en zodoende vervormd. De laatste ijstijd heeft de Lochemse Bergdalen laten ontstaan.

Rondom de berg zijn sporen van bewoning aangetroffen uit de late middeleeuwen en lange tijd was het gebied markegrond. De gemeenschappelijke markegronden werden in het begin van 19e eeuw verkocht in delen. Nieuwe eigenaren maakten van hun stuk grond een bouwland of bos en zo ontstonden de heuvels zoals wij deze vandaag de dag kennen.

De Lochemse Berg is een geliefd gebied bij veel natuurliefhebbers. In ieder jaargetijde zijn hier dan ook veel dagjesmensen te vinden.

De Lochemse Berg is gelegen in de Achterhoek, provincie Gelderland. De dichtstbijzijnde plaats is Lochem, Barchem. De berg is met eigen vervoer prima te bereiken.

De Lochemse Berg leent zich uitstekend voor een mooie wandeltocht. De vijftig meter hoge beboste heuvels in combinatie met akkers, houtwallen en weilanden zijn eveneens uitermate geschikt voor fietsliefhebbers. Ook te paard is het gebied bijzonder interessant om te bezoeken. Karakteristiek zijn de oude grove dennenbossen die tegen de heuvels staan.

Daarnaast leven er in dit gebied ook verschillende dieren zoals de wezel, de bunzing, de Groen Specht en de kleine ijsvogelvlinder. Wie goed kijkt en luistert wordt beloond. De Lochemse Berg biedt zodoende een prachtig natuurgebied met vertier voor jong en oud.

Stats & tags


Lochem, Gelderland, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling